Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Елена Йончева е в Йемен в опит да стигне до похитените българи от Galaxy Leader

Снимка: facebook.com/YonchevaElena

Евродепутатът Елена Йончева е в град Сана, Йемен, като целта ѝ е да стигне до пристанищния град Ходейда на Червено море. Там се намира корабът Galaxy Leader с похитените от хутите българите – капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов. Двамата, заедно с екипажа на плавателния съд, са при хутите от 19 ноември 2023 г.

"Това е хуманитарна мисия с логистичната подкрепа и на ООН, за да се видя с Любомир и Данаил и да разбера повече за ситуацията. От десет месеца техните семейства не са ги виждали и са изключително разтревожени. До този момент нито един европейски политик не е успял да се срещне с тях, както и с екипажа, в който са и трима граждани на ЕС (освен двамата българи, на кораба е и румънски гражданин). Срещата с българските моряци ще даде надежда на близките им, че те не са изоставени и процесът по освобождаването им е близо", каза Елена Йончева.

Преди да влезе в Европарламента Елена Йончева беше журналистка, нашумяла с репортажите си от най-горещите точки на света, между които конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Една легенда се завръща – детският песенен конкурс "Като лъвовете" с амбициозно издание във Варна

Националният музикален конкурс "Като лъвовете" 2024 се провежда от 18 до 20 октомври в Концертната зала на БНР - Варна. Музикалната надпревара се радва на голям интерес и заявилите участие деца и юноши идват от над 20 града в България - споделят..

публикувано на 19.10.24 в 08:05

Слънчев спектакъл наблюдават в градската астрономическа обсерватория на Кърджали

Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в град Кърджали отвори "вход свободен" по повод празника на града – 21 октомври. Ако времето го позволява, посетителите могат да наблюдават Слънцето и слънчеви петна -  пояснява директорът на..

публикувано на 19.10.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Есенното слънце в събота ще грее без да топли

В събота , 19 октомври, рано сутринта в равнините ще има условия за слана, а по поречията – за краткотрайна мъгла. През деня ще е предимно слънчево с умерен вятър от изток. Минималните температури ще са от минус 2° до 6°, в София – минус 2°...

публикувано на 18.10.24 в 19:45