Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският град Брунате отбелязва "Независимостта на България и Славейковия род"

Снимка: Генерално консулство на България в Милано/Фейсбук

116 годишнината от Независимостта на България ще бъде тържествено отбелязана и в живописното италианско градче Брунате на езерото Комо. Организатор е българо-италианското дружество "Пенчо Славейков" със съдействието на Генералното консулство на Република България в Милано и на община Брунате.   

Началото на двудневните тържества под надслов "Независимостта на България и Славейковия родще бъде поставено на 21 септември в 16 часа в библиотеката на Брунате . По този повод Милена и Елена Славейкови ще представят родословното дърво на техните предци от видния български род Славейкови. Напомняме, че Пенчо Славейков прекарва последните дни от живота си именно в Брунате над езерото Комо, където през 1912 г. издъхва на 46-годишна възраст. Срещу къщата, в която той е живял, се намира библиотеката и градинката на поета с неговия бюст-паметник, който беше поставен там през 2007 г.


Вижте :

Гостите на тържеството ще могат да разгледат също изложбите "Съкровище на словото" и "Природните чудеса  на България". Ще има и дегустация на типични нашенски ястия, а също и народни песни и танци с фолклорна работилница "Ритмика" от Милано.

Фолклорна група „Нашенци“

Официалната церемония по отбелязване на Деня на Независимостта ще се състои на следващия ден, 22-ри септември, с участието на Генералния консул на Република България в Милано Ана Паскалева и кмета на град Брунате Симоне Рици. За доброто настроение на всички ще се погрижат фолклорна група "Нашенци" и децата от школата за български танци "Веселие" към българското школо в Милано. Ще има и прожекция на документалния филм "По стъпките на Алцек", който ще бъде представен от режисьора д-р Росица Лазарова.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: Генерално консулство на България в Милано/Фейсбук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радослава Недялкова от Милано е "Българка на годината-2023", публиката отличи Невенка Костадинова, Сърбия

Радослава Недялкова от Милано е избрана за "Българка на годината-2023" сред номинираните 24 наши сънароднички от 19 държави. Отличието на името на Св. Злата Мъгленска беше връчено днес на тържествена церемония в УНСС в София. Радослава Недялкова е..

публикувано на 18.10.24 в 16:26
На 18 октомври ИАБЧ присъжда „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023“

Обявяват "Българка на годината" сред изявени сънароднички от 19 държави

На тържествена церемония, под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова, днес ще бъде връчено отличието "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023". С него Изпълнителната агенция за българите в чужбина удостоява една от..

публикувано на 18.10.24 в 05:50

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов се срещна с българите от Берисо

Посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов прие на 14 октомври 2024 г. в посолството в Буенос Айрес представители на Българското културно дружество "Иван Вазов" от град Берисо, предаде БТА.  Поводът за срещата е избирането на българския..

публикувано на 15.10.24 в 18:39