Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха облекчаване на условията за референдуми

Снимка: БТА

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха.

В предложението си от "Има такъв народ" предложиха да бъде намален прагът за броя на подписи за предизвикване на референдум, да се увеличи срокът за събирането на подписите - за национален референдум да бъде 6 месеца, за местен - 5, и прагът за валидност вече да не е определен с твърда цифра, а да зависи от избирателната активност на предходните избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Италия отбелязват 145 г. дипломатически отношения

България и Италия днес честват в префектурата на Милано 145-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, съобщи кореспондентът на БНР Елена Шаханова. Събитието, организирано от Генералното ни консулство в Милано, е под..

публикувано на 26.09.24 в 16:38
Българският президент Румен Радев и иранският му колега Масуд Пезешкиан на среща в рамките на ОС на ООН

Президентът поиска съдействие от Иран за освобождаване на българите в Йемен

България подкрепя благородната мисия на ООН и политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк. Обща..

публикувано на 26.09.24 в 08:38

Президентът Румен Радев призова за мир в Украйна и Газа

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства". Това каза президентът Румен Радев пред Общото събрание на..

публикувано на 25.09.24 в 18:30