Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния, Гърция и Хърватия координират позициите си за ЕС и Украйна

Снимка: mfa.bg

Външните министри на България, Румъния, Гърция и Хърватия традиционно се срещнаха в рамките на Общия дебат в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи външно министерство. Първите дипломати обсъдиха продължаващата война в Украйна и последиците за регионалната сигурност.

Балканският квартет бе единодушен, че непоколебимата подкрепа за Украйна трябва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Четиримата са категорични, че бъдещето на Украйна е в ЕС, се посочва в съобщението.



Общо бе и становището, че новата геополитическа реалност отрежда централната роля на политиката на разширяване на ЕС – "В наш интерес е да имаме в съседство стабилни, проевропейски и проспериращи съседи“.

Четиримата се договориха да продължат да координират своите национални позиции по европейския и глобалния дневен ред.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският президент Румен Радев и иранският му колега Масуд Пезешкиан на среща в рамките на ОС на ООН

Президентът поиска съдействие от Иран за освобождаване на българите в Йемен

България подкрепя благородната мисия на ООН и политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк. Обща..

публикувано на 26.09.24 в 08:38

Президентът Румен Радев призова за мир в Украйна и Газа

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства". Това каза президентът Румен Радев пред Общото събрание на..

публикувано на 25.09.24 в 18:30

Вече са ясни номерата на партиите за изборите

В Централната избирателна комисия бяха определени чрез жребий номерата в бюлетината за гласуване между партиите и коалициите, регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Сред парламентарно представените формации ГЕРБ-СДС ще..

публикувано на 25.09.24 в 17:01