Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър увери ливанския си колега, че България няма нищо общо с взривените пейджъри

Абдула Бухабиб и Иван Кондов
Снимка: Министерство на външните работи

На кратка среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк служебният външен министър Иван Кондов е запознал Абдула Бухабиб – министър на външните работи и имиграцията на Ливан, с резултатите от разледването, извършено от българското правителство по медийни публикации, замесващи името на страната ни.

До разследването се стигна след избухването на хиляди пейджъри, използвани от ливанската шиитска групировка “Хизбула”, и твърденията на унгарското издание “Телекс”, че българска фирма е купила устройствата от Тайван и на свой ред ги е продала на ислямистите.

Иван Кондов е уверил ливанския си колега, че няма данни за българско участие в производството, търговията или трансфера на описаните комуникационни устройства.

По-късно в неформален разговор той е заявил пред унгарския външен министър Петер Сиярто, че разпространението на подобна невярна информация в условията на напрегнатата ситуация в Близкия Изток не само вреди на имиджа на страната ни, но може да доведе и до рискове за сигурността на нашите съграждани там.

Иван Кондов е обсъдил с унгарския министър и предложението на премиера Виктор Орбан Унгария да посредничи между България и Република Северна Македония. Не е необходимо посредничество, за да бъде убеждавана РСМ да изпълни критериите за започване на преговориза членство в Европейския съюз, е била позицията на българския министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Италия отбелязват 145 г. дипломатически отношения

България и Италия днес честват в префектурата на Милано 145-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, съобщи кореспондентът на БНР Елена Шаханова. Събитието, организирано от Генералното ни консулство в Милано, е под..

публикувано на 26.09.24 в 16:38
Българският президент Румен Радев и иранският му колега Масуд Пезешкиан на среща в рамките на ОС на ООН

Президентът поиска съдействие от Иран за освобождаване на българите в Йемен

България подкрепя благородната мисия на ООН и политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството. Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк. Обща..

публикувано на 26.09.24 в 08:38

Президентът Румен Радев призова за мир в Украйна и Газа

"Нашият свят е изправен пред редица сложни проблеми. От безпрецедентното предизвикателство пред световния мир и сигурност до ескалиращата климатична криза и продължаващите неравенства". Това каза президентът Румен Радев пред Общото събрание на..

публикувано на 25.09.24 в 18:30