Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рискуваме да загубим 2 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост

Людмила Петкова
Снимка: БТА / Снимка: БТА

Страната ни може да загуби 2 млрд. лв. европейско финансиране заради неприетите от парламента промени в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него и актуализираната пътна карта за климатична неутралност, съобщи служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

Можете да прецените за каква загуба става дума, защото ние все още сме на второ плащане и не можем да подадем искане за трето, за четвърто, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото плащане”, заяви министърът.

Промените по плана трябва да бъдат изпратени до средата на октомври т.г., за да успее Европейската комисия да ги приеме. При евентуална загуба на финансирането средствата не се калкулират в проектобюджета за догодина, поясни Людмила Петкова. Тя допусна, че това може да застраши критериите за фискална устойчивост, необходими за въвеждане на еврото у нас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

9581 компании у нас са с над 40% руска собственост

Страната ни е на второ място в Европейския съюз по брой компании с над 40% руска собственост, показва проучване на Moody's. Рейтинговата агенция е идентифицирала 46 хил. субекта в ЕС, притежание на руски фирми или на руски физически лица. Две трети..

публикувано на 24.08.24 в 09:04

Изграждаме 19 хил. мегавата нови мощности, 90% от които от възобновяеми източници

През следващите 10 години у нас ще бъдат изградени над 19 хил. мегавата нови мощности, 90% от които от възобновяеми енергийни източници като слънце, вятър и вода, предвижда десетгодишният план за развитие на преносната електрическа мрежа на..

публикувано на 18.08.24 в 10:50

Очаква се поевтиняване на природния газ с около 2% през септември

Природният газ ще поевтинее с около 2 процента през септември, прогнозират от “Булгаргаз”. Това става ясно от подаденото заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране. От дружеството информират, че през следващия месец ще бъдат използвани..

публикувано на 17.08.24 в 15:10