Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата подготвя евакуация на българските граждани в Ливан

Снимка: Пресцентър

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Решението беше взето на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев среща в Министерския съвет с с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите.

Димитър Главчев свиква извънредна среща за извеждането на българите от Ливан

Разглеждат се и възможностите за други варианти за евакуация. Вече са идентифицирани всички наши сънародници, желаещи да бъдат изведени от Ливан, и те ще бъдат уведомени за времето и място на евакуацията чрез посолството ни в Бейрут в координация със Ситуационния център към външното ни министерство. Приоритет ще имат семействата с деца и уязвимите групи.

Трябва да се действа бързо, но водещото е безопасността на българските граждани – както на пожелалите да се евакуират, така и на екипите, които ще извършат евакуацията”, заяви Димитър Главчев.

Президентът Румен Радев е уведомен за действията, предприети от българското правителство.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Ковачев

Страните от Западните Балкани трябва да си напишат домашното, ако искат да влязат в ЕС

Не е необходим посредник за отношенията между България и Северна Македония , каза пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев по повод предложението на унгарския премиер Виктор Орбан да посредничи между София и Скопие. Служебният премиер заяви, че..

публикувано на 29.09.24 в 13:54

Димитър Главчев свиква извънредна среща за извеждането на българите от Ливан

На среща в Министерския съвет, свикана от служебния премиер Димитър Главчев, ще бъдат обсъдени мерките, които страната ни предприема за безопасното извеждане на българите от Ливан, съобщи правителствената пресслужба. Ще участват представители на..

публикувано на 29.09.24 в 11:26
Димитър Главчев

Работна група в МВнР работи за извеждането на българите от Ливан

По повод ескалацията на ситуацията в Близкия Изток и най-вече в Ливан служебният министър-председател Димитър Главчев и външният министър Иван Кондов са в постоянна връзка, съобщиха от външното ни министерство. МВнР: Българите да не предприемат..

публикувано на 28.09.24 в 17:13