Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анабел Касабов, една балерина от Буенос Айрес, влюбена в българските фолклорни танци

4
Ива Крумова и Анабел Касабов
Снимка: ИАБЧ

Анабел Касабов е една от хилядите потомци на българи в Аржентина, които не владеят езика на своите деди, но България присъства всекидневно в живота им. Тя е очарователна балерина, танцува и преподава класически балет, но заедно с това е учител по български народни танци в балет “Тангра” в Буенос Айрес. Преди броени дни Анабел и майка й Ана посетиха България, като целта на дългото им пътуване беше Анабел да се запознае отблизо с българските народни танци, да научи колкото може повече от българските професионалисти в тази област и да пренесе в далечна Аржентина новите знания, за да може да ги преподава на учениците в школата си. Спирки по пътя й са били Пловдив, Казанлък, Велико Търново и София, и по нейни думи, навсякъде е била посрещната гостоприемно и е научила много нови неща.


Анабел и Ана разказаха за Радио България своята семейна история, която започва около 1905 г., когато прапрадядото на Анабел, Панайот Касабов, се качва на кораб за Аржентина, заедно с брат си, който обаче умира по пътя. По време на пътуването показват на Панайот снимки от различни провинции в Аржентина, където би могъл да се засели. Той избира Сан Мигел де Тукуман, северна планинска провинция, с много цветя, която много му е напомняла за неговата далечна родина. Когато се установява там, заедно с другите емигранти, започва да посещава часове по испански, които се водят безплатно от момичета от заможни семейства от града, и точно като в приказките, той се влюбва в своята млада учителка и й предлага брак. След множество перипетии, породени от голямата разлика в социалния статус на двамата, те успяват да се оженят. Имат пет деца, едно момче и четири момичета, и най-малката от тях е бабата на майката на Анабел.

Историята продължава в сегашно време, когато Ана вече живее в Буенос Айрес и избира пътя на балетното изкуство, по който също тръгва и дъщеря ѝ Анабел.


Водя групата от 2018, но тя съществува от 80-те години на ХХ век, когато е създадена Аржентинско-Българската Фондация в Буенос Айрес. За един период групата се разпада, защото българските общности в Аржентина срещат определени трудности. Сега в групата участват както потомци на българи, така и аржентинци – любители на народните танци. Управата на града винаги ни кани на събитията на различни общности, а в Буенос Айрес празнуваме Ден на България”, разказва Анабел за Радио България и продължава:

“Разстоянието между България и Аржентина е доста голямо. За нас е трудно да следим фолклора тук по начин, който да е достатъчно професионален за групата. Работим като взимаме часове онлайн, разглеждаме страници в интернет, разменяме си материали. Сега ще отнеса много нови умения, които не достигат до Аржентина. В София посетих танцувалното училище. Бяха дълги дни, започвах сутрин и приключвах вечер, присъствах на всички възможни часове.”

Как организират събитията си потомците на българи в Аржентина?


“В Аржентина има пет български общности, където се събират потомци на българи и някои българи. Те се намират на север – в провинция Чако, на юг – в Комодоро Ривадавия, в Берисо и в столицата. Опитваме се да поддържаме живи корените си. Най-големите се стремят да покажат на малките какъв е бил животът на българите, какви са типичните ястия, кои са традиционните хора и ръченици, типичните дрехи за различни райони в България –  всичко, което биха могли да им предадат, бидейки в Аржентина. Това не е лесно, но се постига, то е групова работа, с която поддържаме живи корените си заедно и  разпространяваме традициите си в Аржентина”.

Повече аржентинка или българка се чувства Анабел?


“Чувствам се аржентинка, разбира се, но в същото време усещам България със сърцето си, защото моето семейство винаги е спазвало българските традиции. Ръководя балета и рекламирам България. Тя присъства в живота ми всеки ден. Така че съм и наполовина българка.

Изпълнителната агенция за българите в чужбина съдейства на Анабел при пристигането й в страната, като в София я свързва с Националното училище по танцово изкуство, където се е включвала в часовете на различни възрастови групи, от 8 до 11 клас и заниманията им по танци от различни фолклорни области. За времето, прекарано тук Анабел е усвоила е нови стъпки, начина, по който се държат ръцете при танца, включвала се е в много хора, разказа ни Ива Крумова, главен експерт за Латинска Америка в ИАБЧ.

На тръгване от България Анабел получи като дар автентични фолклорни костюми, които да отнесе в Аржентина и да продължи да радва почитателите на българките народни танци.  

Снимки: Изпълнителна агенция за българите в чужбина




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

публикувано на 27.02.24 в 19:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25

Д-р Евгений Кара – лечителят на души, в когото се уповават все повече хора

Хората в шуменското село Никола Козлево смятат себе си за благословени, защото ден и нощ могат да почукат на една врата и да разтоварят болката си. С усмивка и добра дума ще ги посрещне докторът, който не просто облекчава физическите им страдания, но..

публикувано на 19.02.24 в 09:31