Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският университет в Тараклия навърши 20 години

Снимка: Facebook /@UniverTaraclia

С тържествено събрание Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" отпразнува 20 години от своето основаване. Събитието събра студенти, бивши и настоящи преподаватели, гости, които споделиха спомени и емоции. Повечето от тях подчертаха, че тази годишнина на учебното заведение има историческо значение.
Сред високопоставените участници в празника бяха третият президент на Република Молдова Владимир Воронин, който заедно с президента на България Георги Първанов откриха на 1 октомври 2004 година първи университет сред българската общност в Молдова, първият ректор - професор доктор на историческите науки Николай Червенков, дипломати и обществениции.

Празникът бе открит с академично слово на ректора Мария Паслар. Тя отбеляза, че за 20 години университетът е подготвил над 1200 специалисти, които успешно се трудят в педагогическата, социалната, икономическата и културната сфера в региона и страната, предава БТА.

От името на посланик Мая Добрева и Посолството на България в Кишинев , първият секретар Кирил Димитров очерта и изхода от съпътстващите проблеми на университета. "През март беше подписано споразумение, откриващо пътя за кардинално решаване на проблемната ситуация чрез преобразуването на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". Считаме това за стъпка, която ще възроди висшето образование в Тараклия. Полагат се основите на съвременна образователна институция, която ще функционира в съответствие с европейските стандарти за преподаване, с модерно техническо оборудване и отлични условия за настаняване на студентите. Също така със значително по-високо заплащане на преподавателите, което ще отговаря на средните нива в ЕС“, каза дипломатът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лисабонски университет

Курсове по български език предлага Лисабонският университет

Лисабонският университет предлага курсове по български език, отворени и за външни желаещи да изучават езика. Това съобщи Посолството на България в Португалия. Занятията започват на 19 септември 2024 година и продължават до май 2025 година. Те са..

публикувано на 11.09.24 в 15:06

Българите в Тараклия обсъждат евроинтеграцията на Молдова

Дискусия  "Европа – това сме ние, ние – това е Европа" ще се проведе днес от 16.00 ч. в ресторант "Варна" в молдовския град Тараклия. Организатор на събитието е Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ) с подкрепата на..

публикувано на 10.09.24 в 08:05

Дни на българското документално кино в Босилеград

В Босилеград, Сърбия, започва Второто издание на "Дни на българското документално кино", чийто организатор е Сдружение "ГЛАС".  Част от своето творчество ще представят Георги Тошев, Борислав Колев, Мария Ландова, Христо Петков, Калин Илиев,..

публикувано на 10.09.24 в 06:45