Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство призова българите в Иран да напуснат страната

Снимка: БТА

Министерството на външните работи призовава българските граждани на територията на Иран незабавно да напуснат страната заради ескалацията на напрежението в Близкия изток. Това съобщиха от дирекция "Ситуационен център" на сайта на министерството.

Българските граждани в Иран следва стриктно да се придържат към инструкциите за сигурност на местните власти и редовно да се информират за обстановката, да избягват места, които представляват военни обекти или на които се провеждат мероприятия, свързани със струпването на множество хора.

От министерството препоръчват също на гражданите на България, възможно най-бързо да съобщят за своето местоположение и планирана продължителност на пребиваване в Иран на телефоните на посолството, както и на електронния адрес на Консулската служба в Техеран: consulate.tehran@mfa.bg

Към момента по суша Иран може да бъде напуснат през границите с Турция и Армения.
Сухопътната граница с Азербайджан е затворена, предава БТА.


При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Техеран на тел.: + 9821 88775037 и +9821 8877 5662 или на електронна поща еmbassy.tehran@mfa.bg, както и при извънредна ситуация и в извън работно време - на  мобилен тел.:+98 9305683409.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg


Вижте също:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ясен Томов

България търси алтернативни варианти за евакуация на сънародниците ни от Ливан

Извеждането на български граждани от Ливан, извършено с два полета до България, вече изглежда трудно осъществимо, смята посланикът ни в страната Ясен Томов. По думите му, следващ полет е рискован, затова и се обмислят алтернативни варианти как..

публикувано на 03.10.24 в 16:14
Йерусалим, 1 октомври 2024 г.

Пред еврейската нова година Рош Хашана българите в Израел са спокойни

Българският евреин Давид Леви, който преживя ракетната атака на Иран срещу Израел в бомбоубежище, съобщи за БНР, че обстановката в страната се е успокоила с отварянето на въздушното пространство. Това е знак, че атаката е преминала, посочи..

публикувано на 02.10.24 в 10:56

Училище "Българче" в Дубай отваря врати за новата учебна година

Училище "Българче" в Дубай, Обединени арабски емирства, отваря днес врати за първия учебен ден от 11:00 часа местно време, научаваме от БТА. „Ще открием новата учебна година с песен, ще се срещнем всички – учители, ученици и родители, ще се..

публикувано на 14.09.24 в 06:40