Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 публични сгради грейват в зелено по случай Европейския ден на донорството

Снимка: БТА

Фасадите на над 30 емблематични сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено тези вечер по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. По този начин се изразява солидарност с инициативата на Съвета на Европа, насочваща общественото внимание към каузата за донорство.

В момента 836 пациенти у нас чакат за трансплантация на органи – сред тях 770 се нуждаят от нов бъбрек, 22 – от сърце, 19 – от черен дроб, а 10 – от бял дроб. Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси до осем човешки живота чрез органно донорство, както и да подобри живота на до сто души чрез донорство на тъкани, припомнят от агенцията.

В София в зелено ще грейнат историческата сграда на Народното събрание, Националният стадион “Васил Левски”, Националният дворец на културата, болниците “Лозенец” и “Софиямед”.

През този месец се предвиждат различни прояви, посветени на каузата. В памет на донорите ще бъдат засадени рози в Градината на донорите близо до НДК, а в Дървото на живота във Военномедицинската академия – добавени нови листенца. Ще бъде организирано и мотошествие, което ще завърши с концерт на площад “Народно събрание”.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Испания отбелязаха 30 години сътрудничество в Антарктида с научен семинар

Семинар, посветен на сътрудничеството между България и Испания за осъществяване на научните изследвания на Антарктида, се проведе в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. “Тук сме, за да отбележим едно голямо приятелство с нашите..

публикувано на 03.10.24 в 16:18
Ясен Томов

България търси алтернативни варианти за евакуация на сънародниците ни от Ливан

Извеждането на български граждани от Ливан, извършено с два полета до България, вече изглежда трудно осъществимо, смята посланикът ни в страната Ясен Томов. По думите му, следващ полет е рискован, затова и се обмислят алтернативни варианти как..

публикувано на 03.10.24 в 16:14

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00