Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облачна неделя с превалявания

Снимка: БТА

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб и умерен вятър от запад-северозапад, в Източна България – от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 16° и 21°, в югоизточните райони до 24°-25°, за София – около 16°.

Над планините облачността ще бъде променлива, по-значителна над Родопите и над централните и източните дялове на Стара планина, където на много места ще има валежи от дъжд с гръмотевици. В масивите на Западна България главно в следобедните часове също ще превали дъжд. Ще продължи да духа умерен и силен вятър от югозапад, в по-ниските части на планините от Западна България – умерен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 14°, на 2000 м – около 8°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат 21°-23°, а на морската вода – 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

С преминаването на средиземноморски циклон през Балканите на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Следобед от запад валежите ще спират и от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява. Предимно слънчево ще остане в Южна Гърция.

В Атина ще бъде 29 градуса, в Истанбул – 26, в Букурещ – 22, в Белград – 17.

Над Западна Европа и Пиренеите ще вали дъжд, а на отделни места в Норвегия и Финландия – и сняг. Над Източна Европа ще остане облачно с валежи от дъжд. Над Централното Средиземноморие ще преобладава слънчево време.

В Мадрид ще бъде 26 градуса, в Рим – 23, в Париж – 18, във Виена и Мюнхен – 15, в Стокхолм – 14, в Санкт Петербург – 13, в Москва – 12.

В Кейптаун ще бъде 30 градуса, в Чикаго – 23 , в Ню Йорк – 21, в Мелбърн – 19.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 15 октомври “България Еър” спря полетите до Израел

Поради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи на своята интернет страница националният..

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Изложба в София по случай 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ

Националният исторически музей отбелязва 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ с експозицията "Цар Борис ІІІ. Личност и държавник". Вцентралното фоайе на музея в хронологичен ред са представени значими за българската история..

публикувано на 03.10.24 в 08:00

България и Испания разказват за сътрудничеството си в Антарктида

Семинар на тема "Науката в Антарктида - България и Испания в Антарктида" ще се проведе днес, 3 октомври, в зала "Яйцето" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От Българския антарктически институт съобщават, че целта на събитието е..

публикувано на 03.10.24 в 06:15