Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископската базилика на Филипопол е сред номинираните за архитектурните награди SHARE 2024

Снимка: БГНЕС

Днес в Атина ще се проведе церемония за присъждане на архитектурните награди SHARE 2024. Сред номинираните в категория "Културно наследство" е проектът за консервация, реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол, Пловдив.  Проектът беше осъществен по споразумения с Министерството на културата и Фондация "Америка за България".

В археологическото проучване участваха над 450 доброволци.

Архитектурните награди SHARE се присъждат за изключителни постижения в архитектурния дизайн и строителството, отличавайки проекти, демонстриращи творчески подход, устойчивост и дълбоко уважение към културно-историческото наследство.

Селекцията на българския обект е значително признание за работата по връщането към живот на раннохристиянската Епископска базилика на Филипопол и консервацията на нейните великолепни мозайки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати от "златния фонд" на българската карикатура са изложени в Претория

Представителна изложба "Нашият общ свят – усмихнати послания от България" може да бъде разгледана до 11 октомври в библиотеката на град Претория, Южна Африка. Изложбата се организира от Посолството на България в Южна Африка в партньорство с Музея на..

публикувано на 08.10.24 в 20:46

Две изложби посветени на България откриха в Букурещ

Две изложби с културни и природни забележителности от страната ни бяха открити в българското посолство в Букурещ от служебнте министри на туризма Евтим Милошев и на културата Найден Тодоров, заедно с посланик Радко Влайков.  "Светът познава България..

публикувано на 08.10.24 в 12:24

В Берлин представят творчеството на художниците Ангел и Недялко Каранешеви

В Българския културен институт в Берлин /Leipziger Str. 114 – 115, 10117 Berlin/ тази вечер от 19.00 ч. се открива изложба по повод 50-годишнината от смъртта на Ангел Каранешев и 60-годишнината от кончината на Недялко Каранешев. Целта на изложбата е..

публикувано на 08.10.24 в 07:10