Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарското председателство на ЕС иска до края на годината България и Румъния да са в Шенген и по суша

Снимка: Пресслужбата на Европейския парламент

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи до края на годината да бъде одобрено решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенгенското пространство. Той заяви това при представянето на програмата на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС пред Европарламента в Страсбург. 

Мигрантският натиск е намалял със 71% спрямо 2023 г., посочи служебният премиер Димитър Главчев на заседанието на кабинета. На Консултативния съвет по национална сигурност беше поставена темата за липса на около 100 км от оградата на българо-турската граница. Проверката по въздух и суша показа, че тя си е на място, отново припомни Главчев. С оглед обстановката в Близкия изток и потенциален мигрантски натиск, би трябвало да се увеличи видеонаблюдението и ако се наложида и патрулирането, каза служебният премиер. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Илков

Министърът на вътрешните работи отказа да прогнозира срок за пълноправното ни влизане в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенген до края на мандата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:57
Екатерина Захариева

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември

Проверката на правната комисия на Европейския парламент не е установила конфликт на интереси по отношение на българския кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева. На 5 ноември предстои тя да бъде изслушана в Комисията по промишленост, изследвания и..

публикувано на 10.10.24 в 13:45

Очакваме на Съвета на ЕС да бъде предложено пълноправно членство на България в Шенген

На заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи днес, 10 октомври, ще бъде разгледано цялостното състояние, развитието, възникващите заплахи и промените в Шенгенското пространство. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно..

публикувано на 10.10.24 в 06:25