Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме на Съвета на ЕС да бъде предложено пълноправно членство на България в Шенген

Снимка: БТА

На заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи днес, 10 октомври, ще бъде разгледано цялостното състояние, развитието, възникващите заплахи и промените в Шенгенското пространство. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, се очаква да предложат да бъдат премахнати проверките и по сухопътните граници на Шенген за България и Румъния.

На 30 декември 2023 г. Съветът реши да премахне контрола по въздушните и морските граници с България и Румъния. За да се определи датата на премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници с България и Румъния, се изисква допълнително решение на Съвета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Брюксел ще има среща за българо-македонския участък на Коридор №8

Министерството на транспорта съобщи, че на 16 октомври в Брюксел ще има среща на ниво зам.-министри и представители на Еврокомисията между българската и северномакедонската страна. На нея ще бъдат обсъдени всички текущи и бъдещи дейности по..

публикувано на 08.10.24 в 11:57
 Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Паоло Джентилони: България не може повече да отлага решението по измененията на ПВУ

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони напредъка на България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. На срещата преди днешното заседание на Еврогрупата стана ясно, че..

публикувано на 07.10.24 в 17:39

България в готовност да изпрати помощ на Босна и Херцеговина след наводненията там

Министерството на външните работи и Министерството на отбраната са в готовност да предоставят хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина след наводненията край Мостар, съобщи пресцентърът на МВнР. Във връзка с унищожителните наводнения в Босна и..

публикувано на 07.10.24 в 10:17