Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болград събира местните етноси за Фестивал на националните култури

Снимка: Градски съвет на Болград

В украинския Болград на 12 октомври ще се проведе Фестивал на националните култури-2024. Представители на местните етнически общности ще представят своите песни и танци, автентични предмети. Ще се проведе и пазар за бесарабски съдове за хранене.

Фестивалът е основан от Градския съвет на Болград преди пет години. Той се проведе за първи път през 2019 г. на централния площад на града, събирайки представители на всички народи в Бесарабия, с техните интересни традиции и култури", разказа пред "Бесарабия информ" Жана Суслина от Градския съвет на Болград.

Болград е основан през 1821 г. от българи-бежанци, настанили се там под предводителството на ген. Иван Инзов. В града и днес живее преобладаващо българско население и се води за неофициална столица на бесарабските българи. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиера на книгата в София

Двуезично издание разглежда културната дипломация на емигрантите ни в Аржентина

"Когато имаш ярък път пред себе си, пречките са като дребните песъчинки по него" – с тези думи започва пролога на книгата на Аксиния Иванова и Иван Цанков "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата емиграция" , представена в Българския..

публикувано на 10.10.24 в 21:42

Президентът Румен Радев се среща с българи в Полша

Президентът Румен Радев е в Полша, където участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ по покана на полския си колега Анджей Дуда. Основната тема на форума тази година са възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения..

публикувано на 10.10.24 в 17:49

Д-р Данчо Мусев бе преизбран за председател на българското самоуправление в Унгария

Учредителното събрание на Българското републиканско самоуправление в Унгария избра единодушно за председател д-р Данчо Мусев. Заместник председатели са Драгета Белошинов, Габриела Хаджикостова, Иван Караилиев И Янош Вълчев. В ръководството на..

публикувано на 10.10.24 в 12:29