Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на вътрешните работи отказа да прогнозира срок за пълноправното ни влизане в Шенген

България и Румъния още не са изминали пътя до цялостен Шенген, смята Австрия

Атанас Илков
Снимка: Пресслужба на ЕС/БТА

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенген до края на мандата на настоящата Еврокомисия. Следващата ЕК трябва да встъпи в длъжност на 1 декември. 

Пред журналисти в Люксембург, където участва в заседанието на Съвета на ЕС, Илков каза, че е разговарял с австрийския си колега Герхард Карнер, чиято страна налага вето на приемането ни в Шенген, но засега няма категорична позиция от Виена, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. Няма изисквания, които да не сме изпълнили, посочи министър Илков: "Изпълнили сме това, което се иска от нас, като повишаване на капацитета на "Граничната полиция" с цялото техническо оборудване, с всички мерки, които прилагаме по противодействието на организираните престъпни групи, организиращи незаконния трафик, доброто взаимодействие с Румъния, Австрия и всички други европейски държави".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша още до края на нейния мандат.

Илва Йохансон

На влизане за Съвет "Вътрешни работи" в Люксембург тя заяви: "Двете решения, които се надявам да видя преди да предам мандата на следващия еврокомисар, е да бъде вдигнат вътрешният контрол за България и Румъния. Ние ги приехме в Шенген. Видяхме много добри действия на границите по въздух и затова смятам, че е време да се вдигне контролът и по сухопътните граници. Надявам се това да стане докато все още съм на поста си".

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви, че двете страни се движат в правилна посока, но още не са изминали пътя. Единствено Австрия засега се противопоставя на цялостното ни приемане в Шенген.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росица Матева

Парламентарна партия с двама председатели засипва ЦИК с жалби в навечерието на изборите

В Централната избирателна комисия постъпват много повече жалби в сравнение с предходни избори от представляващи парламентарно представена партия с двама председатели, каза пред БНР говорителят на институцията Росица Матева. Двете крила на формацията..

публикувано на 06.10.24 в 11:16

Поредната група българи се завърна от Ливан

Още една група български граждани се прибра в родината рано тази сутрин от Ливан. Това е станало със съдействието на външното министерство, посолството на България в Бейрут и канадските ни партньори, съобщиха от МВнР. Още български граждани се..

публикувано на 06.10.24 в 08:41

Още български граждани се завърнаха от Ливан

Първата група български граждани, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибра у нас през тази нощ, информираха от външното ни министерство. Това е станало в тясна координация между Ситуационния център на МВнР, посолството ни в Бейрут и..

публикувано на 05.10.24 в 08:34