Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранният съвет отново не се договори за минималната заплата за 2025 година

Снимка: БТА

Без консенсус приключи днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проект на правителствено постановление за повишение на минималната работна заплата от сегашните 933 лева /477.04 EUR/ на 1077 лева /550.66 EUR/ от 1 януари 2025 г.

Синдикатите подкрепиха предложението, а работодателските организации се обявиха против с аргумента, че изчисленията са неадекватни и механизмът за тях противоречи на международното право, като носи социални и икономически вреди, тъй като предлаганият размер е силно завишен.

Според Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, не трябва да се определя нов размер на МРЗ за следващата година, докато не се транспонира директивата на ЕС за адекватни минимални работни заплати. Той се мотивира, че с предложеното повишение на МРЗ "се награждават всъщност най-лошо работещите, с най-ниска квалификация, с най-лоши трудови навици за сметка на тези със средна, а в някои области и висока квалификация.

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова коментира, че размерът на най-ниското възнаграждение за догодина е определен съгласно действащото законодателство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва на изложението за биохрани „БИОФАХ 2025“ в Нюрнберг

Министерският съвет одобри участието на България с национален щанд на Международното изложение за биохрани „БИОФАХ 2025". То ще се проведе в периода 11 - 14 февруари 2025 г. в гр. Нюрнберг, Германия.  Изложението е едно от най-авторитетните в света в..

публикувано на 09.10.24 в 17:20

Ще модернизират единственото държавно млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум"

Започва обещаното от управляващите модернизиране на производствената база на единственото държавно млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" във Видин. Обновяването на производствената база ще бъде извършено поетапно, съобщи Министерството на..

публикувано на 07.10.24 в 17:07

КНСБ: Ниските данъци не решават бюджетните проблеми на държавата

България отива на шести предсрочни парламентарни избори за по-малко от 4 години, а това възпрепятства конструктивния дебат и ратификацията на една важна конвенция, изготвена от Международната организация по труда (МОТ) и приета от 44 държави по цял..

публикувано на 07.10.24 в 11:25