Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си "щурецът" Кирил Маричков

Кирил Маричков
Снимка: БТА

Почина българският певец, китарист и композитор Кирил Маричков. Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци, където рок музикантът е трябвало да има концерт с "Фондацията", съобщи bTV, позовавайки се на свои източници.

Рок пътят на Кирил Маричков започва в началото на 60-те години на миналия век като басист на първата българска рок-група "Бъндараците". По-късно става един от основателите на „Щурците“ - групата, с която в продължение на десетилетия изпя любими на поколения българи хитове. С тях издава 8 студийни албума, множество сингли и компилации.

За особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството през 2010 г. е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий", десет години по-късно получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен.

Кирил Маричков

От 2013-а година досега Кирил Маричков успя да се срещне с българи от целия свят чрез концертите си с "Фондацията" – групата , която събра ярки музиканти като Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

"Фондацията" подготвяха специален концерта на 30 октомври в зала 1 на НДК, който да ознаменува 80-ия рожден ден на Кирил Маричков и заедно с публиката да изпълнят незабравимата "Клетва":

"Кълна се в Дявола и Бога да сторя аз за теб каквото мога. Заклех се!"

Поклон пред паметта му!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Крадец на мечти"

Музиката на DARA е пъстра като самата нея - доказва го най-новият ѝ сингъл "Крадец на мечти". В него младата певица води откровен диалог с вътрешния си критик - онзи глас, който често ни руши и разколебава, но в същото време без милост ни тласка към..

публикувано на 11.10.24 в 10:15
Донка Ангъчева и Росен Гергов

Живеещата в Австрия виртуозна пианистка Донка Ангъчева свири за жителите на Враца

Донка Ангъчева, един от най-ярките и виртуозни европейски пианисти, част от престижната селекция „Bosendorfer Artist“,  ще изнесе на 11 октомври концерт във Враца, съвместно с врачанската Симфониета, съобщиха от оркестъра. Ангъчева е солист на..

публикувано на 11.10.24 в 06:35

“Български баси за Борис Христов” ще звучи в пет града по случай 110 години от рождението на великия оперен певец

Български оперни певци излизат на една сцена, за да отдадат почит към Борис Христов в 110-ата година от неговото рождение. Превъплъщавайки се в емблематични за великия бас роли, но и с доза артистична закачка те ще напомнят за световните му триумфи с..

публикувано на 10.10.24 в 14:00