Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК започва проверки на болници заради съмнение за фалшиви хоспитализации

Станимир Михайлов
Снимка: Мария Филева

Националната здравноосигурителна каса ще проверява дали лечебни заведения са отчитали фалшиво лечение без пациентът да е лежал в съответната болница, каза пред БНР управителят на касата Станимир Михайлов, който преди броени дни беше възстановен от Конституционния съд на поста.

Според управителя на НЗОК за първите шест месеца на годината отчетените от болниците пред здравната каса допълнителни разходи са се увеличили с близо 10% средно за месец. “Нямаме еднозначен отговор на какво се дължи този увеличен обем болнична медицинска помощ. Някъде може да има и фалшиви хоспитализации – даже имаме сигнали в тази посока”, заяви той.

Здравната каса ще анализира и списък със здравно осигурени, които, според документите, са влизали в болница десетки пъти от началото на годината. “Има лица, които са с по 37 хоспитализации, други с по 32, с по 20. Ще бъдат разгледани клиничните пътеки, по които са били приемани, а където е необходимо, ще направим анкети с тези пациенти”, каза още Станимир Михайлов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца

Над шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца в сравнение с м.г. са постъпили в Националния център за безопасен интернет, съобщи за БНР Антоанета Василева от организацията. Деветдесет и девет процента от оплакванията се отнасят до..

публикувано на 12.10.24 в 11:53
Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24

Тиквени фантазии в Севлиево

Севлиево е „царството на тиквата“. Вкусният плод се отглежда в изобилие в тази част на Северна България. Не случайно местните са му посветили специален фестивал, който се провежда в рамките на Севлиевския есенен панаир. Тази година началото бе..

публикувано на 12.10.24 в 09:05