Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френска културна вълна залива София в идните седмици

4
Снимка: institutfrancais.bg

До края на годината българската публика ще се срещне с френската култура под формата на поредица от прожекции на филми, литературни четения, конференции, изложби и пр. Поводът е 145 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и България. В тази връзка посолството на Република Франция и Френският институт у нас организират набор от културни събития.

Специално място е отредено на личността на известния френски писател и дипломат Ромен Гари, изпратен в периода между 1946-48 г. на дипломатическа мисия в България.  От 21 до 24 октомври във Френския институт в София ще бъдат поканени трима лектори, които ще запознаят публиката с различни аспекти на влиянието на България върху възгледите и творчеството на големия френския хуманист, научаваме от Люк Леви – директор на Френския институт в интервю за Радио България:

Люк Леви
"За този проект, свързан с Ромен Гари и с отбелязването на 145-годишнината, имаме много добро партньорство с кинофестивала "Синелибри". Ще покажем  3 филма, вдъхновени от творчеството му. Първият е "Сияние на жена" на Коста-Гаврас, вторият филм е "Чародеят", насочен към съпоставката между Ромен Гари и Емил Ажар, тъй като Гари е жонглирал много умело със своите писателски идентичности, благодарение на което става два пъти носител на наградата "Гонкур". Третият филм, който ще представим е "Книжарят" – документален разказ за Ромен Гари в София."

Ромен Гари
Българската публика ще види още две френски филмови продукции, които са изцяло биографични, но и музикални, научаваме от Люк Леви. Едната е посветена на певеца Шарл Азнавур по повод 100-годишнината от неговото рождение, а другата – на френския композитор Морис Равел.

"Също ще имаме и други литературни срещи, в т.ч. с младата френскоезична писателка от български произход Елица Георгиева, която наскоро публикува на френски език нейната забавна творба "Одисея за момичетата от Изтока". Написана е от гледната точка на млада жена, която от България пристига във Франция и се сблъсква с всички предразсъдъци на местна почва. Нещата са представени от нея по ироничен и много забавен начин. Ще има и срещи с любимите френски автори Мигел Бонфоа и Аниес Десарт" – казва Люк Леви.

Сред акцентите на програмата, свързана с отбелязването на 145-ата годишнина на двустранните дипломатически връзки между България и Франция, е срещата, посветена на научните предизвикателства в Антарктика. Тя ще се състои на 30 октомври и на нея ще бъде обсъден опитът на нашите полярни експедиции с участието на директорите на българския и на френския Национален център за полярни изследвания – Христо Пимпирев и Ян Ропер-Кудер. 

Фотограф: Олег Василев
Преди това, на 25 и 26 октомври, ще се проведат "Срещи, посветени на френския език 2024". На форума ще бъде обсъдено преподаването на езика на Волтер и многообразието на франкофонията. Напомняме, че от 1993 година България е част от Международната организация на франкофонията, а в страната ни има 32 двуезични гимназиални профила с френски език.

Запознайте се с богатата културна програма по повод 145-годишнината на българо-френските дипломатически отношения ТУК:

Вижте още: 

Снимки: institutfrancais.bg, БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България е осмата най-добра страна за инвестиране в недвижими имоти в Европа

Страната ни е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, става ясно от проучване на британската компания 1st Move International. Според изследването годишната брутна доходност от наеми у нас възлиза на 4,65%. Същевременно..

публикувано на 12.10.24 в 13:09

Шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца

Над шест пъти повече сигнали за онлайн престъпления над деца в сравнение с м.г. са постъпили в Националния център за безопасен интернет, съобщи за БНР Антоанета Василева от организацията. Деветдесет и девет процента от оплакванията се отнасят до..

публикувано на 12.10.24 в 11:53
Валентин Мундров

Изтеклият срок на машините за гласуване няма да повлияе на вота

Изтеклите гаранции на машините за гласуване няма да създадат проблем на предстоящите парламентарни избори, увери пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му, изтеклият срок на годност на машините не..

публикувано на 12.10.24 в 10:24