Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в снимки

Перистера – гълъбовата крепост на хълма Света Петка

13
Снимка: Иво Иванов

Над град Пещера (Южна България) се намира хълмът Света Петка. Върху него е имало крепост, а името ѝ – Перистера – на гръцки означава гълъб.


Предполага се, че е дошло от един от огромните скални камъни в цитаделата на твърдината с формата на гълъб. Вероятно е почитан като свещен още от тракийски времена.



С финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. Община Пещера осъществява археологическо проучване на хълма, частична реставрация и социализация на мястото. Ръководител на археологическите разкопки от 2007 до 2011 г. е доц. д-р Бони Петрунова.  


Вероятно първото укрепване на хълма става в края на III или началото на IV век, след началото на варварските нашествия срещу ромейските земи на Балканите. По време на император Юстиниан Велики в средата на VI век Перистера, като част от третия отбранителен пояс на Константинопол по ръба на Родопската яка, е изцяло обновена. Крепостта е пазела и важен път от Горнотракийската низина към Беломорието.
      

Уникалното на твърдината е вграждането на еднокорабните църкви "Света Петка" и "Свети 40 мъченици" в две от кулите на цитаделата. Кулите-църкви са осигурявали духовна закрила на твърдината и в тях войниците са се причестявали преди сражение. Оброчно светилище на Света Петка е почитано на хълма до края на XIX век.




В Перистера е открита богата колекция от питоси. Това са големи глинени съдове, служещи за съхранение на вода, вино и хранителни припаси за жителите и защитниците на твърдината. Повечето от тях и днес са оставени на местата, където са открити.


При разкопките в един от питосите учените попадат на малко съкровище. Предполага се, че парите са на ромейски офицер, който се е опитал да ги скрие в последния момент преди превземането на крепостта от славяните и аварите в края на VI век. В бързината торбичката с монетите е хвърлена в питос със зехтин. Притежателят не е успял да ги прибере обратно. Намерени са едва от археолозите след повече от 14 века. 


Със своята отлична реставрация и социализация загадъчната и природно красива Перистера привлича туристи през всички сезони.   

Текст и снимки: Иво Иванов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разходка по снежните пътеки на Витоша

За много жители и гости на българската столица разходката на Витоша – планината, издигаща се в непосредствена близост до града, е едно незаменимо удоволствие. Само половин час отнема стигането до местността "Златните мостове" на Витоша, откъдето..

публикувано на 18.01.24 в 12:58

Разходка из склоновете на българските ски курорти

Тази зима започна с необичайно топло време, но макар че в по-ниската част от страната все още няма сняг, в планините ски сезонът вече е официално открит, за радост на любителите на зимните спортове.  Много хора избират близката до София планина Витоша..

публикувано на 05.01.24 в 09:45

София в цветовете на Коледа

И коледните градчета в София носят настроение и празничност ...  Снимки: Красимир Мартинов

публикувано на 16.12.23 в 23:29