Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родената в България Марсия Таха Мохамед е избрана за най-добър шеф-готвач в Латинска Америка

Снимка: finedininglovers.com

Родената в България, но живееща в Боливия Марсия Таха Мохамед беше избрана за най-добър шеф-готвач в Латинска Америка по време на церемонията Latin America’s 50 Best Restaurants 2024, на която се връчва т.нар. кулинарен "Оскар", съобщи сайтът Novini.bg. Престижната награда ще ѝ бъде връчена на 26 ноември на специална церемония в Рио де Жанейро. 

Марсия, чиято майка е боливийка, а баща ѝ - палестинец, е родена през 1989 г. в София и до 5-годишната си възраст живее в България. "Родителите ми са се запознали в България като студенти там. Когато се преместихме с майка ми в Боливия бях малка, но все още пазя спомените си от София, най-вече помня храната“, казва тя в интервю за "Нова телевизия" от септември тази година.


Първото нещо, за което се сеща Марсия и днес, когато чуе името "България", това е киселото мляко. "Най-любимото ми българско ястие е таратор, защото ми напомня за моето детство. Моят баща правеше таратор вкъщи и беше много вкусно – българското кисело мляко е най-вкусното в света. Повече чесън, краставици, ядки - много свежо, а и много здравословно", споделя тя.

От времето в българската детска градина си спомня една забавна песничка-игра с пръсти - "Къщичка"
от Васил Паунов и запява почти на чист български:
"Къщичката малка като залъгалка
с едно прозорче, с една вратичка,
гуши се в гората като гургуличка".

Досега Марсия е работила като главен готвач в ресторант „Густу“ /Gustu/ в боливийската столица Ла Пас повече от десет години. Очаква се в края на ноември, непосредствено след като бъде удостоена с най-високото кулинарно отличие на Латинска Америка, тя да отвори първия си собствен ресторант, който ще носи името "Арами" – дума, която на езика на индианското племе гуарани означава "късче от рая".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!