Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отличава Диана Добрева с ордена "Рицар на изкуствата и литературата"

Снимка: nationaltheatre.bg

На 15 октомври в резиденцията на посолството на Франция в София на официална церемония режисьорът на Народния театър Диана Добрева ще бъде отличена с френския орден "Рицар на изкуствата и литературата" – високо международно признание за приноса ѝ към театралното изкуство, съобщават от театъра. Орденът ще бъде връчен на Добрева от френския посланик в България Жоел Мейер.

Орденът "Рицар на изкуствата и литературата" е френско почетно отличие, управлявано от Министерството на културата на Франция, с което се награждават творци за изключителни постижения в областта на изкуството или литературата и за влиянието им във Франция и по света. 

Диана Добрева е български театрален режисьор и актриса. Завършила е магистратура по "Актьорско майсторство" и "Режисура" в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", френска филология в Софийски университет "Св. Климент Охридски", История на изкуството в Сорбоната, Париж и Театрален колеж "Любен Гройс". 

В периода 2000 – 2006 г. е актриса в Театрална работилница "Сфумато". Играла е и в постановки на Народня театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Национална сцена на театъра в Анси, Франция. 

През 2006 г. Добрева поставя първия си спектакъл "Медея", за който получава награда "Аскеер" за режисура, награда на Министерството на културата за високи творчески постижения, както и голямото отличие "Coup de coeur" – наградата на критиката и пресата за най-добър спектакъл от международния фестивал в Авиньон, Франция. Оттогава тя е режисьор на множество спектакли както в България, така и в чужбина, с участия на редица световни фестивали и сцени във Франция, Англия, Русия, Монако, Швейцария, Австрия, Германия, Румъния, Македония, Словакия, Албания, Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Форум в Бургас обсъжда състоянието на Дунав и Черно море

Конференция на тема "От извора на Дунав до Черно море – здравословна вода и здравословен живот" ще се проведе в Бургаския свободен университет в черноморския град. Участниците ще се фокусират върху иновативни и приросъобразни решения за..

публикувано на 15.10.24 в 07:05

Очаква ни топъл есенен вторник

Във вторник , 15 октомври, сутринта на места в котловините и около водните басейни видимостта ще бъде намалена. Минималните температури ще са между 6° и 11°, малко по-ниски в местата с трайна мъгла. В София минималната температура ще е около 6°...

публикувано на 14.10.24 в 19:45

България днес - 14 октомври 2024 г.

В "България днес" на 14 октомври слушайте си говорим за Света Петка Българска, чиято памет почитаме в днешния ден. В памет на Кирил Маричков звучат песни на "Щурците". Гост в студиото е Ружка Николова, председател на Аржентинско-българската фондация в..

публикувано на 14.10.24 в 19:00