Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет "Арабеск" ни увлича в "Тайната Данте"

Хореографът Асен Наков поставя блестящо начало на сезона на трупата за модерен танц

7
Снимка: БТА

Премиерата на Балет Арабеск "Тайната Данте" е това, за което в културните кръгове в България говорят от една седмица, но очакват още от края на миналия театрален сезон.

Спектакълът е създаден от много силен творчески колектив, като хореограф е солистът от "Арабеск" Асен Наков - показал вече големия си талант в творби като "Малки правила" (2017) и "Огледало на времето" (2014).


Оригиналната музика е дело на Румен Бояджиев-син, който не за първи път работи с Наков. Сценографията е на Катрин Красимирова, а костюмите създава Адрияна Найденова. Драматург е Майя Праматарова. Участва цялата трупа на единствения в България държавен балет за модерно и експерименталното танцово изкуство.

"Тайната Данте" е интелигентна, блестяща творба на талантливи съмишленици. Сценографията динамично поддържа действието, но и следва плътно замисъла на хореографа, създава усещане за вълшебство, угнетеност, сюрреалност, чиста красота. Всичко това пресъздадено с реални декори, мултимедия и 3D-мапинг.
 


Костюмите са идеални, в даден момент напомнят на финала на "Ах, този джаз" на Боб Фоси, в съответствие с действието добавят готически елементи или такива от Елизабетинската епоха. В друг контекст стигат до минимализъм, за да не отнема нищо вниманието на публиката от движенията на танцьорите.

Но не става въпрос за еклектика. Според концепцията, описана в анонса на "Арабеск", “Тайната Данте” е своего рода пътешествие през вековете и идеите от античността и средновековието до наши дни с препратки към класическото наследство... Спектакълът е ту поглед отвисоко, ту вглеждане в даден персонаж или история от сюжетната линия на “Божествена комедия” на Данте. 


Почти невъзможно е зрителят да отдели музиката от танца в това произведение. Постигнатата върхова синкретичност вероятно се дължи на взаимното уважение, дори възхищение, което двамата творци изпитват.  

Освен в големия талант на хореографа, за когото композиторът Румен Бояджиев твърди: "Асен Наков е на границата на гениалността, даже смятам, че вече е прехвърлил тази граница," богатството на този спектакъл се крие в дълбочината на тематиката, представена без следа от претенциозност.


„Тайната Данте“ се гледа на един дъх, като това се дължи също и на контрастите и безшевния начин, по който една сцена прелива в друга. Той е едновременно задълбочен, но и увлекателен, отлично дозиран като съотношение между дуети, сола и групови сцени. Дозирани са както енергията, така и настроението, по такъв начин, че зрителят остава прикован към стола и без дъх от самото начало до края на това 74-минутно бижу.

Постановката е философска, сериозна, задълбочена, но и на моменти комична. В крайна сметка посланието остава светло и оптимистично. Или, както Асен Наков обобщава в подкаста на известния хореограф Мила Искренова "Балет Арабеск говори", "в живота тъмнината и светлината са в една симбиоза, а мъдростта стои по средата - тя е опитът и желанието ни за избор. Тъмнината е страшна за тези, които са самотни и непросветени. Адът е това, което ти избираш сам, Раят е на земята. Твой избор е дали ще бъдеш в Ада или в Рая."


С "Тайната Данте" в Музикалния театър в София беше открит сезонът на "Арабеск". Предвидени са две премиерни дати - първата беше на 11 октомври, а следващата предстои - тази неделя, 20 октомври. Спектакълът ще се играе и на 16 ноември.

Премиерата на Наков е голямо събитие за културния живот в България, а “Тайната Данте“ е произведение, което заслужава да бъде оценено и от ерудираната публика по света.

На снимката от ляво надясно: Асен Наков, Майя Праматарова, Румен Бояджиев-син

Снимки: БТА,  facebook/ Румен Бояджиев, facebook/  Балет "Арабеск"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Читалището в Разлог празнува 115 години с "Разходка в миналото"

Българското читалище е уникална институция, която съхранява духовността и традициите на народа ни в продължение на столетия. "Едва" 115 години чества Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г.". По този повод на 30 септември на площада в..

публикувано на 29.09.24 в 10:05
На снимката: директорът на Художествена галерия - Казанлък д-р Пламен Петров (вляво) и пешеходен тур, посветен на Иван Милев

В Казанлък – по следите на големия художник Иван Милев

Поради големия интерес, екипът на Художествената галерия в Казанлък организира втори пешеходен тур "По следите на Иван Милев". Обиколката ще започне от двора на Катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“ (ул. „Георги Бенковски“ 13) тази вечер в 18 ч...

публикувано на 28.09.24 в 08:10

"Триумф" - българският кандидат за "Оскар" триумфира на "Златната роза"

Във Варна филмът "Триумф" на режисьорския тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели голямата награда за пълнометражен филм на 42-ия фестивал на българското кино "Златната роза". Лентата получи и наградата за сценарий, написан от двамата..

публикувано на 27.09.24 в 09:24