Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Галъп интернешънъл болкан”:

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Снимка: БТА

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил. души, имащи право на глас, са готови да продадат гласа си.

Социолозите обаче подчертават, че получените данни са декларативни и искреността на отговарящите би могла да бъде поставена под въпрос. Въпреки това резултатите дават основание за анализ върху дълбочината на проблема, включително какво стои за отговора “Не знам” на 12-те процента участници в допитването, се казва в съобщението на социологическата агенция, която определя като “притеснителни” данните в условията на намаляваща избирателна активност.

Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода Лице в лице” с таблети по поръчка на БНТ. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хил. души.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите..

публикувано на 19.10.24 в 10:03
Царски орел

Сакар посреща Фестивала на царския орел

Българското дружество за защита на птиците и Община Тополовгра организират Фестивал на царския орел в Сакар планина. Събитието събира  на едно място в съботния ден природолюбители, фермери, кулинари и фолклорни състави, които ще сближат публиката..

публикувано на 19.10.24 в 08:40

Една легенда се завръща – детският песенен конкурс "Като лъвовете" с амбициозно издание във Варна

Националният музикален конкурс "Като лъвовете" 2024 се провежда от 18 до 20 октомври в Концертната зала на БНР - Варна. Музикалната надпревара се радва на голям интерес и заявилите участие деца и юноши идват от над 20 града в България - споделят..

публикувано на 19.10.24 в 08:05