Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследващите за инцидента със загиналите пилоти:

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

Снимка: БТА

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите между наземното ръководство на полета и загиналите летци, съобщи БНТ.

През този отрязък от време Петко Димитров и Венцислав Дункин е трябвало да предприемат действия за излизане от опасната маневра, за да спасят живота си, става ясно от събраните доказателства в разследването. “Черната кутия не записва разговорите между пилотите, ако е имало такива”, поясни военно-окръжният прокурор Христо Анчев.

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Разбилият се учебно-боен самолет L-39 е бил технически изправен

Докладът на “Военна полиция” и на Министерството на отбраната е предаден във Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. Предстои да бъде назначена авио-техническа съдебна експертиза, която да установи правилността на действията на участниците в полета и в самолета, и на земята.

На въпроса кой е трябвало да вземе решение за прекратяване на маневрата Христо Анчев отговори: “Ръководителят на полета разполага с възможност да го спре, ако прецени, че не трябва да продължи, че е изключително опасно.”

Работата по експертизата ще започне през следващата седмица и в нея ще бъдат подробно изследвани както останките на катастрофиралия самолет, така и показанията на разпитаните над 30 свидетели.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16