Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – 27 октомври 2024 г.

Здравка Момчева от Лондон: Гласуването е граждански дълг за българите във Великобритания

Здравка Момчева
Снимка: Красимир Мартинов

"Нужно ни единство и единение. Чувстваме си България като наше семейство, това е нашият дом" – сподели пред Радио България сънародничката ни от Великобритания Здравка Владова-Момчева, която и на тези избори отива в изборната секция в посолството ни в Лондон убедена, че така изпълнява гражданския си дълг.

Преди десетина дни тя беше в София, за да получи поредното признание от Изпълнителната агенция за българите в чужбина за своята родолюбива дейност като писател, общественик и преподавател в българското училище "Иван Станчов" към посолството ни в Лондон. Здравка Момчева беше сред номинираните за наградата "Българка на годината – Света Злата Мъгленска".


"Много съм свързана с България. Връщам се поне веднъж годишно в страната. И винаги се радвам да виждам как успяват младите хора. И се надявам в един хубав момент да се върна у дома. Сега дойдох в София с доста апокалиптична нагласа, защото следя новините и се притеснявам искрено дали България ще има следващо правителство. Искам много тя да излезе от този омагьосан кръг на избори. Но идвайки тук - в София и в родния ми град Велико Търново, виждам едно оживление. София ми се струва толкова зелена, жизнена, в момента разговаряме в този прекрасен университет (б.а. УНСС), пълно е със студенти. Така е и във Велико Търново. Пълно е с млади хора. София ми изглежда чиста и след Лондон ми се струва един много по-спокоен и приветлив град. Но България има не само чара, който хората, живеещи зад граница, носят като носталгия. България за мен вече не е само сантимент, а реалност. Най-големият потенциал на България е нейният народ, младите й хора. И вярвам, че този потенциал ще измъкне България напред. Защото не сме по-лоши от другите, а в много отношения сме и по-добри. Важно е да имаме добро самочувствие и да не се даваме. В никакъв случай! Ние и преди сме давали културни приноси на света, правим го и сега. Сега ни е нужно единство и единение."

А как се постига единение и взаимност между българските общности зад граница, питаме Здравка Момчева:

Коледен благотворителен бал на фондация „Приятели на България“

"Смятам, че нашата общност във Великобритания е много добра. Организират се български базари, има български магазини, имаме прекрасен културен институт с прекрасни събития. Гостуват ни автори, певци, музиканти, има изложби и пр. Имаме фондация "Приятели на България", която в началото на всеки декември организира благотворителен бал в посолството ни, в полза на български деца със специални потребности. Така че, ние поддържаме тази комуникация и връзка с България. Ще се радваме тази връзка да бъде и обратна – от страна на българите в България. Защото така трябва да бъде. Чувстваме си България като наше семейство. Нашият дом е това."

Активни ли сте и как организирате изборите в Лондон?

"Може би, поради влияние от регламентирана страна като Великобритания, казвам го с уважение, българската общност тук е по-дисциплинирана. Все повече хора смятат, че да отидат да гласуват е техен дълг, включително и поради желанието им един ден да се завърнат и да живеят нормално в родината си. Много добре са организирани изборите, специално в нашето посолство, където работя. Винаги имаме две секции, екипът е малък и хората много се изморяват, но не сме имали някакви гафове или проблеми. В общи линии общността ни е много добра, но е малка. Дори това са ни го казвали и от кметството на Лондон във връзка с желанието за по-мащабни български изяви".

Лично вие за какво ще гласувате, или ще пропуснете?

"Не, няма да пропусна. Надявам се, че ще дам доверието и гласа си за хора, които ще направят повече за България, отколкото за себе си. Гласувам за единение. Това е моята ключова дума."

Как изглежда България отвън, присъства ли в медиите във Великобритания, питаме още нашата сънародничка:

"Аз ще ви кажа нещо, което ще ви зарадва. Истината е, че България заема малко място в медиите. Но защо е така? Защото ние сме част от глобалните процеси в света и сме увлечени от тях, както и цяла Европа. Аз пътувам и наблюдавам. И искам да ви кажа, че България е в много по-добра позиция, дори икономически, от много други страни, които са много по-посещавани и познати, но никак добре не ми изглеждат в наши дни. Колкото до отношението към България, ще ви кажа, че обикновените хора, англичаните, проявяват огромен интерес. Ще започна от храната ни -  сармите ни, баниците ни, но и носиите, фолклорът, езикът ни. Да не говорим за невероятната ни природа и за слънцето, което имаме. Така че, ако ми позволите, не е забележка, но ние българите страдаме от комплекса дали сме достатъчно добри. Не само сме достатъчно добри, но сме и много по-добри в много отношения от други народи. Въпросът е, че трябва да повярваме в себе си и да се харесваме повече."

Снимки: Красимир Мартинов, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, schoolbgembassy.org.uk, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изборите свършиха, в очакване на избори!

Вот по инерция. Вот с последна капчица надежда, че утре всичко ще бъде наред и ще се чуем по изборен повод след четири години. Вот на огорчение от политиците, от нас самите, от други там, които не са гласували. "Нагласите са много..

публикувано на 28.10.24 в 12:35

Гласуването зад граница приключи

В 05:00 часа българско време, на 28 октомври, изборният ден зад граница приключи по Западното крайбрежие на САЩ и Канада. В САЩ бяха разкрити 53 секции, а в Канада - 15. Все по-малко българи гласуват в Лас Вегас Надя Стоянова, Бостън: Всички..

публикувано на 28.10.24 в 07:47

Все по-малко българи гласуват в Лас Вегас

Защо гласувам? – въпрос, който води действията ни в ден на избори. "Хората, които не могат да си отговорят по принцип не гласуват", казва Венци Георгиев. Той е член на избирателната секция в Лас Вегас, САЩ. Казва, че в този американски град..

публикувано на 28.10.24 в 00:51