Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни парламентарни избори – 27 октомври 2024

Диди Хатчер от Бостън: Ще гласувам пак и пак… колкото пъти трябва

Българската общност в района на Бостън гласува двойно – и в българските, и в американските избори

Диди Хатчер
Снимка: стопкадър

Сградата на Българския център в Нова Англия, САЩ, в която се помещават също българското училище и българската църква в Бостън, е домакин на една от двете секционни избирателни комисии в района.

Български център в Нова Англия

"Предварително подадените заявления за гласуване на тези избори общо за щата Масачузетс са почти двойно по-малко от парламентарните избори например през април 2023 г., но ниската число може да се дължи и на факта, че тук, както и навсякъде другаде в чужбина, автоматично бяха открити секции на местата, където поне веднъж през последните 5 години са гласували повече от 100 души. Така в щатите Масачузетс и Кънектикът автоматично бяха открити общо 5 секции – 2 край Бостън, по 1 на о-в Нантъкет и в Хаянис на Кейп Код; както и 1 в Норуолк. Това са и най-близките избирателни секции общо за Нова Англия – включително и за щатите Роуд Айлънд, Мейн, Ню Хемпшир и  Вермонт" – посочва за Радио България Надя Улман, член на Борда на директорите на Българския център в Нова Англия. На нея дължим и видеата със сънародници от Бостън, където изборният ден започва в 13ч. българско време.

Надя Улман

На предсрочния парламентарен вот днес българите зад граница могат да избират партия или коалиция, но нямат възможност за преференции, каквито могат да посочат избирателите в страната. За много от сънародниците ни в района на Бостън, този уикенд включва гласуване както в българските предсрочни парламентарни избори, така и в американските избори – припомня ни Надя Улман:

"Тази есен, поредните предсрочни парламентарни избори в България съвпадат със сезона на американските избори (на 5-ти ноември.) На многo места в САЩ вече тече ранното гласуване в американските избори и този уикенд има отворени ранните секции, но също така  имаме възможност да гласуваме и по пощата - с предварителна заявка." 

"Ще гласувам пак и пак, колкото пъти трябва" – казва сънародничката ни Диди Хатчер. Тя е майка на две деца, които учат в Българското училище в Бостън и ще гласува, защото очаква промяна в Родината: "Ако искаме някои от нещата да се прменят, трябва да правим нещо и да си изработим това подобрение".


Снимки: стопкадър, Facebook / Български център в Нова Англия, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложбата “Пулсът на красотата” на Григор Маринов се открива в Чикаго

“Пулсът на красотата” – така художникът Григор Малинов е озаглавил самостоятелната си изложба, която ще представи тази вечер в галерия “Багрена” към Културния център “Българика” в Чикаго. “ В моето изкуство съчетавам класически и модерни принципи..

публикувано на 07.09.24 в 11:01
Снимка: Генерално консулство на България в Торонто

Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено и червено по случай Съединението

Ниагарският водопад беше озарен в цветовете на българското знаме по случай Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На страницата си във фейсбук Генералното консулство на България в Торонто честити празника с думите: "Идеите, които..

публикувано на 06.09.24 в 11:25

Изложба, куклено представление и прожекция на филм ще гледат българите в Чикаго

Генералното консулство на България в Чикаго публикува на фейсбук страницата си календар с културните събития на българската общност в града за този месец. Едно от предстоящите събития е живописната изложба “Пулсът на красотата” на Григор Малинов,..

публикувано на 01.09.24 в 17:25