Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В пикантни времена и Коледата ни люта

Снимка: Facebook /Chilli Hills Farm

Лютото е култура. В това е убеден Александър Кюркчиев – Сандо, основател на ферма за люти чушки близо до София и на първия музей на лютото у нас. За втора поредна година той организира в столичното село Лозен фестивала "Люта Коледа във фермата", иначе казано – Sofia Chilli Fest. Проявата е замислена в два последователни уикенда – на 7 и 8 декември и на 14 и 15 декември – и се явява пикантна алтернатива на многото и еднотипни, по думите на Александър, Коледни базари с вурстчета и вино.

Първото издание на фестивала

"Първият фестивал беше много успешен и много трудоемък, защото тогава трябваше да се преборим с трансформацията от летен към зимен сезон и да преобразуваме фермата в място, където хората могат да дойдат на закрито. Сега е много по-лесно и затова ще се концентрираме върху креативната част”, казва организаторът на събитието Александър Кюркчиев – Сандо пред БНР

Тази година в "Лютата Коледа" ще участват големите брандове в хранителната индустрия и ще има има силно представяне на крафт продукти. Няма да отсъстват интересните уъркшопове и, разбира се – люто надяждане.


"Много сме се фокусирали върху събития за деца, като освен детските работилнички ще имаме в програмата и представление "Снежната кралица" на гостуващ детски театър. Паралелно с това правим и много дегустации. Много от изложителите ни са ферми със собствено производство и крафт производители, които освен че предлагат продуктите си, те правят и дегустации и уъркшопове, на които разказват за продуктите си. Примерно лично аз ще направя уъркшоп за това как се садят люти чушки, защото сега е моментът да засадим семенцата им. Това е фокусът – да правим и някакви научни образователни активности. Искаме да дадем нещо стойностно. Също така музея го преобразуваме в момента в малко по-интересен вид, защото в момента нямаме люти чушки, сезонът приключи. Ние направихме музея на лютото и се уверихме, че всъщност това е наистина много интересна материя, дори за хора, които не консумират пикантно или не са се интересували. 

Ние отглеждаме 140 сорта люти чушки – малки, големи и от различни географски зони на света. Имаме инфо табели, които разказват за лютата чушка – какво представлява, откъде идва, нейната история, какви подправки съдържат люти чушки. Но също така и какви са ползите за здравето, защото лютото е суперхрана. Капсаицинът (Capsaicin) – лютото вещество, къде се намира то в чушката, как действа върху организма, как се образува в самото растение. Имаме различни етажерки, на които има инсталации с примерно приложение в медицината, приложение във военната индустрия, приложение в кулинарията. И всичко това като обиколиш музея средно за 40 минути излизаш и си казваш – не съм подозирал, че лютото има толкова голяма дълбочина и е толкова интересно. И въпреки, че лютото няма сезонност за хората, които предпочитат храната си пикантна, то много хора прибягват към люто предимно зимата, защото е част от нашата българска традиция"  казва в заключение Александър Кюркчиев – Сандо.

И ако искате да опитате пикантно греяно вино или традиционната за балканите през зимата греяна ракия, но леко подлютена – то село Лозен е вашето място за почивните дни.

Снимки: Facebook /Sofia Chilli Fest, Facebook /Chilli Hills Farm

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 януари 2025 г.

С гордост и в очакване на големия ден – 25 януари! Така ще премине петъчната „България днес“ в навечерието на 90-ата годишнина на Българското национално радио. Подготвили сме ви разговори за миналото, за предизвикателствата на днешния ден пред медиите..

публикувано на 24.01.25 в 19:00

В края на седмицата температурите ще са пролетни

В събота , 25 януари, в сутрешните часове над Източна България облачността все още ще е значителна, но след обяд и там ще намалее. Минималните температури ще са между 0 и 5°, в София ще е около 0°. През деня ще бъде предимно слънчево, а..

публикувано на 24.01.25 в 18:10

Във Враца представят документален филм за откриването на мощите на Йоан Кръстител

Тази година се навършват петнадесет години от откриването на мощите на св. Йоан Кръстител при разкопки на созополски остров от екип на археолога проф. д.и.н Казимир Попконстантинов. Автентичността на откритието сред останките на средновековния манастир..

публикувано на 24.01.25 в 06:15