Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В пикантни времена и Коледата ни люта

Снимка: Facebook /Chilli Hills Farm

Лютото е култура. В това е убеден Александър Кюркчиев – Сандо, основател на ферма за люти чушки близо до София и на първия музей на лютото у нас. За втора поредна година той организира в столичното село Лозен фестивала "Люта Коледа във фермата", иначе казано – Sofia Chilli Fest. Проявата е замислена в два последователни уикенда – на 7 и 8 декември и на 14 и 15 декември – и се явява пикантна алтернатива на многото и еднотипни, по думите на Александър, Коледни базари с вурстчета и вино.

Първото издание на фестивала

"Първият фестивал беше много успешен и много трудоемък, защото тогава трябваше да се преборим с трансформацията от летен към зимен сезон и да преобразуваме фермата в място, където хората могат да дойдат на закрито. Сега е много по-лесно и затова ще се концентрираме върху креативната част”, казва организаторът на събитието Александър Кюркчиев – Сандо пред БНР

Тази година в "Лютата Коледа" ще участват големите брандове в хранителната индустрия и ще има има силно представяне на крафт продукти. Няма да отсъстват интересните уъркшопове и, разбира се – люто надяждане.


"Много сме се фокусирали върху събития за деца, като освен детските работилнички ще имаме в програмата и представление "Снежната кралица" на гостуващ детски театър. Паралелно с това правим и много дегустации. Много от изложителите ни са ферми със собствено производство и крафт производители, които освен че предлагат продуктите си, те правят и дегустации и уъркшопове, на които разказват за продуктите си. Примерно лично аз ще направя уъркшоп за това как се садят люти чушки, защото сега е моментът да засадим семенцата им. Това е фокусът – да правим и някакви научни образователни активности. Искаме да дадем нещо стойностно. Също така музея го преобразуваме в момента в малко по-интересен вид, защото в момента нямаме люти чушки, сезонът приключи. Ние направихме музея на лютото и се уверихме, че всъщност това е наистина много интересна материя, дори за хора, които не консумират пикантно или не са се интересували. 

Ние отглеждаме 140 сорта люти чушки – малки, големи и от различни географски зони на света. Имаме инфо табели, които разказват за лютата чушка – какво представлява, откъде идва, нейната история, какви подправки съдържат люти чушки. Но също така и какви са ползите за здравето, защото лютото е суперхрана. Капсаицинът (Capsaicin) – лютото вещество, къде се намира то в чушката, как действа върху организма, как се образува в самото растение. Имаме различни етажерки, на които има инсталации с примерно приложение в медицината, приложение във военната индустрия, приложение в кулинарията. И всичко това като обиколиш музея средно за 40 минути излизаш и си казваш – не съм подозирал, че лютото има толкова голяма дълбочина и е толкова интересно. И въпреки, че лютото няма сезонност за хората, които предпочитат храната си пикантна, то много хора прибягват към люто предимно зимата, защото е част от нашата българска традиция"  казва в заключение Александър Кюркчиев – Сандо.

И ако искате да опитате пикантно греяно вино или традиционната за балканите през зимата греяна ракия, но леко подлютена – то село Лозен е вашето място за почивните дни.

Снимки: Facebook /Sofia Chilli Fest, Facebook /Chilli Hills Farm

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Евроинтеграцията на Западните Балкани и подкрепата за Украйна остават приоритети за България

Новият министър на външните работи на България Георг Георгиев проведе първи телефонен разговор с Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейския съюз Кая Калас. Той подчерта ангажимента на страната ни към..

публикувано на 21.01.25 в 15:49

Австрийските компании в България очакват стабилен бизнес климат през 2025 г.

Мнозинството от австрийските компании, инвестирали в България, очакват икономическият климат в страната да остане стабилен (54%) или да се подобри (13%) през следващите 12 месеца. Това показа традиционната "Анкета сред австрийските инвеститори в..

публикувано на 21.01.25 в 15:22

МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при пожара в ски център в Турция

Към момента няма данни за пострадали български граждани при пожара в хотел в ски центъра Карталкая в Северозападна Турция. Това предаде БТА, позовавайки се на Министерството на външните работи. Посолството на България в Анкара е в контакт с местните..

публикувано на 21.01.25 в 15:02