Българската хотелиерска и ресторантьорска организация връчи своите годишни награди за професионални постижения в областта на туризма, в които отличи и работата на швейцарката Елизабет Блайкер за популяризиране на страната ни като туристическа дестинация в три държави – Германия, Австрия и Швейцария. С изненада установихме, че интересът на Елизабет Блайкер към България се заражда много преди да се запознае с българския си съпруг. Тогава е едва 19-годишна, а онова, което провокира любопитството ѝ е хилядолетната българска история.
Родена и отраснала в семейство на земеделец и писателка в швейцарско село високо в планината, Елизабет признава, че през цялото време си е мечтала да ѝ поникнат криле, с които да излети и опознае света. Следва мечтата си, а днес успява да вдъхновява европейски пътешественици да открият красотата на родината ни. Как препоръките ѝ да посетят България достигат до потенциалните туристи от трите държави?
Елизабет има своя частна практика като психиатър, а съпругът ѝ дълги години работи за привличането на швейцарски инвеститори в България. Днес обаче вече не се занимава с това, а двамата живеят в Цюрих. Връзката им със страната ни не прекъсва и благодарение на новините и материалите на Радио България. Елизабет често слуша и предаванията на немски език "България днес", които подготвяме всеки делничен ден, където разказваме за различни аспекти от живота в България, водим аудиторията по интересни маршрути и я потапяме в многообразието от музика и традиции.
Изненадващият съвет от Елизабет Блейкер е страната ни да не залага твърде много на рекламата на туризма. Обяснението е, че има много примери за дестинации в Италия и Испания, в които се наблюдава свръх туризъм, за справянето с който местните власти са принудени да въвеждат различни ограничения и такси.
"България трябва да остане автентична със своята красота, вкусна и разнообразна кухня, гостоприемство и богата култура и история, каквато е в момента. Именно това привлича хората, с които общувам и ги предразполага да се връщат отново и отново в страната."
Цялото интервю на Йоан Колев с Елизабет Блайкер от Швейцария ще откриете на страницата на немски език на Радио България.
Снимки: БТА, личен архив
В наши дни, както и в миналото, от ранната утрин на Бъдни вечер цари суетня в домакинствата покрай подготовката за най-важната вечеря в годината. Вечерята в очакване на Рождество е постна, но също така трябва да е богата и изобилна,а ястията – да са..
Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..
В наши дни, както и в миналото, от ранната утрин на Бъдни вечер цари суетня в домакинствата покрай подготовката за най-важната вечеря в годината...