Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Трифон Зарезан идва пак с настроение и много наздравици

Снимка: БТА - архив

"Ако го няма твойто вино лудо, животът няма да е чудо!" – строфата е от песен, посветена на един от най-старите и почитаните празници по нашите земи – Трифон Зарезан.

Православният празник в чест на Свети Трифон се отбелязва на 1 февруари по нов стил. Във фолклорния календар е осмислен като цикъл от 3 последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2 и 3 февруари. Наречен от народа ни Трифон Зарезан, празникът се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Някои хора го празнуват на 1 февруари с Църквата ни, по новия григориански календар, а повечето – на 14 февруари, когато е бил Трифоновден по стария юлиански стил.


Студеното време и тази година няма как да уплаши почитателите на хубавото вино и в утрото на 2 февруари дружно ще се отправят към лозята, за да направят първото ритуално зарязване и с водосвет да измолят божествената закрила от светеца-покровител. Празникът повелява на Трифон Зарезан да се пие от младото вино от миналогодишната реколта и с него да се полеят лозниците, за да има плодородие и добра поличба през годината. В този ден не се работи, а в градове и села се извиват кръшни хора, подкрепени с много наздравици и празнично настроение за всички ценители на традициите.


Трифон Зарезан и тази година отваря вратите на винарски изби из цяла България. Много гости се канят да посрещнат в четиринадесетте винарни на сдружението "Дунавски винарни” в Западна и Централна Дунавска равнина. За гостите са подготвени оригинални беседи за традициите и особеностите на винените райони на България. Някои от избите, освен дегустация, предлагат и артистични занимания, като "рисуване и вино", което напоследък се радва на голям интерес през цялата година.

Многоочакван е и празникът на виното в Югозападна България. Домакин е гоцеделчевското село Делчево, а дегустациите и фолклорната програма с участието на самодейни състави от региона продължават цели два дни – на 1 и 2 февруари.


Програмата включва и конкурс за най-добър производител на вино и на ракия. В последните години конкурсът събира над 120 състезатели, като освен от страната, идват майстори винари от Гърция и Северна Македония. В неделя е кулминацията в програмата, когато се провежда и ритуалното зарязване на лозята в местността "Баира”, на 2 км от с.Делчево. В тържеството на площада след това ще участват местни фолклорни групи и кукери -"Бабугери" от с. Мосомище. Доброто вино и доброто настроение в Делчево и в цяла България  са гарантирани!

Снимки: БТА - архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора е домакин на Национален кулинарен форум

За първи път в Стара Загора ще се проведе Chef's Food Park като част от третото издание на Националния кулинарния форум „Chef's Secrets – Еволюция на вкуса“ 2025, съобщава БТА. През почивните дни, 8 и 9 февруари, градът под липите ще събере на..

публикувано на 08.02.25 в 07:05

Учебният център на Летище София ще обучава специалисти от цял свят

Авиационният учебен център на Летище София получи акредитация от Световната асоциация на летищата (ACI) и се присъединява към елитната група от 21 обучителни хъба, сред които са тези на водещи европейски летища като Мюнхен, Истанбул и Атина. У..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

България днес - 7 февруари 2025 г.

В „България днес“ на 7 февруари се спираме на актуалните събития от България и българските общности по света и правим обзор на по-важното от Балканите през изминалата седмица. С помощта на Диана Цанкова разказваме за художника от Стрелча Мильо Балтов,..

публикувано на 07.02.25 в 19:00