Eмисия новини
от 09.00 часа

Shumica e studentëve të huaj në Bullgari zgjedhin specialitete mjekësore

Në vitin akademik 2020/2021, për diploma baçelor dhe master në shkollat e arsimit të lartë në Bullgari po studiojnë 211.8 mijë njerëz. 12.3 për qind e tyre kanë zgjedhur shkolla private. Sipas të dhënave të Institutit Kombëtar të Statistikave,..

27.04.21 06:45 |

Mendohen stimuj për shkencëtarët me botime në revista botërore

Profesorët dhe studiuesit universitar punimet kërkimore të të cilëve janë botuar në revista shkencore botërore me autoritet do të marrin shpërblime për të stimuluar aktivitetin e tyre botues. Kjo parashikohet në Programin Kombëtar të Ministrisë së..

26.04.21 15:57 |
Universiteti i Sofjes

Muaji i Frankofonisë organizohet nga Universiteti i Sofjes

Herën e radhës, Universiteti i Sofjes “Shën Klimenti i Ohrid” do të shënojë Muajin e Frankofonisë dhe Ditën Ndërkombëtare të Frankofonisë 20 Marsin, njoftoi qendra e shtypit e universitetit. Universiteti i Sofjes është midis anëtarëve të..

20.03.21 09:45 |

Kënde për historinë bullgare do të ketë në 7 shkolla moldaviane

Dashuria, patriotizmi dhe krenaria për të përcaktuar veten si bullgarë janë karakteristike për bashkatdhetarët tanë në të gjithë botën. Është tepër prekëse kur dëgjosh sesi u dridhet zëri i tyre kur flasin për Nënën Bullgari. Me një ngazëllim të..

08.03.21 07:15 |

Konferenca dyditore ndërkombëtare “Japonia dhe rruga drejt suksesit” filloi në Universitetin e Sofjes

Departamenti i Gjuhës Japoneze në Fakultetin e Filologjisë Klasike dhe Moderne në Universitetin e Sofjes do të paraqesë rrugën e suksesshme të Japonisë për popullarizimin e kulturës së saj tradicionale dhe bashkëkohore në të gjithë botën. Në..

06.03.21 11:03 |

Një kurs falas hap derën te inteligjenca artificiale

Universiteti i Sofjes “Shën Kliment Ohridski” ofron një kurs falas në inteligjencën artificiale. Partnerë janë Fakulteti i Matematikës dhe Informatikës dhe kompanitë bullgare IT. Qëllimi është që më shumë njerëz, madje edhe ata që nuk janë..

21.02.21 12:31 |

Universiteti i Ruses është gati të presë më shumë se 3000 studentë të rinj

Gjatë vitit 2020 të kaluar Universiteti i Ruses “Angjell Kënçev” ka grumbulluar një përvojë serioze në mësimin elektronik. Kjo i jep bazë që për vitin e ardhshëm shkollor të pranojë më shumë se 3000 studentë  të mbështetur nga shteti për mësim të..

30.01.21 06:15 |
Ilijana Jotova dhe Anatol Çebuk

Shkolla e vetme e lartë bullgare jashtë shtetit – Universiteti Shtetëror i Taraklisë ka potencial për zhvillim

“Shkolla e vetme e lartë bullgare jashtë shtetit – Universiteti Shtetëror i Taraklisë “Grigorij Cambllak” ka më shumë potencial për zhvillim. Qëllimi ynë i përbashkët është që të rinjtë që e përfundojnë atë të marrin arsim të mirë në përputhje me..

07.12.20 17:43 |
Godina e Universitetit të Sofjes

Barazojnë pagat minimale për pedagogët në universite

Në Ligjin për buxhetin shtetëror, i cili u votua nga Parlamenti janë parashikuar mjete për barazimin e pagave minimale të pedagogëve në universitet. Paga minimale për asistentët bëhet 1300 leva (665 euro), për docentët – 1500 leva (767 euro),..

25.11.20 19:06 |
Krasimir Vëllçev

Ofrojnë rritjen e bursave për studentët, doktorantët dhe specializantët

Ministri i Arsimit Krasimir Vëllçev propozon të rritet shuma minimale e bursës mujore nga 36 në 44 euro ndërsa shuma maksimale - nga 77 në 92 euro. Projekti i qeverisë u botua për diskutim në popull. Bursat nuk janë të ndryshuara që prej 5..

23.11.20 10:36 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна