Eмисия новини
от 21.00 часа
Penço Georgiev (1900 - 1940)

I panjohuri Penço Georgiev midis krijimtarisë dhe jetës

Galeria e Arteve të qytetit të Sofjes nxjerr nga harresa artin e krijuesit bullgar të radhës, gjurmët e të cilit zbehen në kujtimet e bashkëkohësve të tij nga gjysma e parë e shekullit të kaluar. Ekspozita “Penço Georgiev. Midis teatrit dhe jetës”..

25.01.21 07:15 |

Realiteti virtual ose cili është çmimi i progresit

Gjatë vitit 2020 pandemia me Covid-19 i dha një shtytje të paparashikuar digjitalizimit dhe mediave sociale në jetën tonë. Qindra mijë bullgarë  mbetën në shtëpi dhe e transferuan të gjithë veprimtarinë e vet online. Lidhje në video, realitet..

04.01.21 07:10 |

Graffitet në Sofje – një shpërthim me ngjyra në peizazhin gri në Sofje

Në nënkalime, ose të lartësuara nën qiell – në fasadën e ndonjë godine të lartë, graffitet janë “pushimi ynë i ngjyrshëm” në Sofjen dimërore. Prandaj në qoftë se keni kohë për të shëtitur në Sofje në ditët e festave me siguri do të mbeteni të befasuar..

03.01.21 12:10 |
vepër e Aleksandër Mutafovit

Vepra të reja artistike i mirëpresin diplomatët

Vepra të piktorëve të njohur bullgarë janë ekspozuar në sallat zyrtare dhe në sallat e pritjes të Ministrisë së Punëve Jashtme dhe të përfaqësive diplomatike, që të njihen mysafirët e tyre me shembujt më të mirë të artit tonë. Instituti..

03.01.21 10:04 |

Presidenti dekoroi bullgarë të shquar në art dhe shkencë

Doajeni i artit të cirkut Aleksandër Ballkanski, shkencëtari – zoolog doc. Vëto Hristov dhe këngëtarja folklorike Maria Koleva morën shenjën e nderit të Presidentit. Në ceremoni Rumen Radev nënvizoi se vendi duhet të vlerësojë sukseset e shkencës..

22.12.20 13:59 |

Shkolla më e spikatur e artit për fëmijë në Pleven mbushi 30 vjet

Për 30 vjet nxënësit e Shkollës Artistike në qytetin Pleven “Kolorit” janë dekoruar me më shumë se 7 000 çmime - të arta, të argjendta, të bronzta, çmime dhe certifikata nga konkurse në mbi 30 vende, njoftoi piktorja Maja Ananieva, udhëheqëse e..

12.12.20 08:05 |

Nata Evropiane e Muzeve në Sofje dhe gjatë një pandemie

Që nga fillimi i vet gjatë vitit 2005, “Nata Evropiane e Muzeve” tërheq një publik të shumtë në numër, kurse gjithnjë e më shumë muze dhe galeri aderohen ndaj iniciativës. Qëllimi i saj është një prani më të gjerë të njerëzve deri tek eksponatet,..

14.11.20 06:15 |

Ekspozita “O, njeri, ku je?” - e vërteta si një rrugë drejt lumturisë

Ekspozita e përhershme e hapur kohët e fundit me krijime qeramike të Ivan Kаnchevit mban titullin “O, njeri, ku je?” (vizione të natës). Për krijimet e veta piktori ka zgjedhur një vend pak të pazakonshëm, por relativisht komunikativ - hapësirën në..

13.10.20 05:10 |

Sofja ka tramvaj me 100 fytyra

Prej disa ditëve kryeqytetasit po vënë re një mjet transporti mjaft kureshtar - bëhet fjalë për një model të zakonshëm të vjetër të një tramvaji i cili lëviz nëpër vijën e numrit 11, por i mbuluar me piktura të ...fytyrave njerëzore. “Art..

11.10.20 05:05 |

Rezidenca artistike Delejna do të kërkojë një model për ringjalljen e fshatit bullgar

Në 2 kilometra nga kufiri serb - në periferinë gjeografike të vendit tonë, Delejna po kalbet në izolim, varfëri dhe kolaps demografik në ngjashmëri të shumë fshatrave të tjera bullgare. Një grup njerëzish të rinj, së shpejti do të ndërtojnë aty..

24.08.20 11:00 |
Всички новини: днес | вчера