Eмисия новини
от 09.00 часа
Foto: Facebook/@bulgarianschoolireland

Shkollat bullgare të së dielës në mbarë botën po hapin gjithashtu dyert e tyre

Shumë fëmijë bullgarë në mbarë botën tashmë po ndjekin mësimet e gjuhës, historisë dhe kulturës amtare në shkollat ​​e së dielës, ndërsa të tjerë do ta bëjnë këtë nga 15 shtatori së bashku me bashkëmoshatarët e tyre në vendin tonë. Gjithsesi,..

15.09.22 11:44 |
Dmitri Borimeçkov

Poeti besarab Dmitri Borimeçkov: Atdheu është atje ku është shpirti

Gjurma bullgare në Moldavi është e më shumë se 200 viteve më parë. Gjatë sundimit osman, shumë bullgarë kërkuan strehim jashtë atdheut të tyre dhe shumë gjetën strehim në Besarabi. I tillë është rasti me familjen e Dmitri Borimeçkovit - poet,..

30.04.22 08:55 |

Bullgarët jashtë nuk duan të kthehen në shtëpi

Bashkatdhetarët tanë jashtë shtetit nuk kanë ndërmend të kthehen përgjithmonë në vendin tonë, tregojnë rezultatet e një anketimi të komunitetit global të bullgarëve në mbarë botën “Tuk-Tam” (Aty-Këtu). Ata prej tyre që ende e lejojnë një mundësi të..

25.01.22 19:34 |

Dita e bullgarëve të Besarabisë është festë e shpirtit bullgar

29 tetori u kushtohet bullgarëve të Besarabisë – atyre bashkatdhetarëve tanë, të cilët për shkak të fatit të tyre historik më shumë se 200 vjet jetojnë jashtë kufijve të Bullgarisë, në territorin e Ukrainës dhe Moldavisë. Por gjatë gjithë kësaj..

29.10.21 11:35 |

Pandemia i detyroi shumë bullgarë të kthehen dhe pakësoi fondet e dërguara në shtëpi

Një rënie e mprehtë e fondeve të dërguara nga bashkatdhetarët tanë jashtë vendit, sipas të dhënave të Bankës Popullore Bullgare. Për 7 muajt që nga fillimi i vitit, ekonomitë shtëpiake bullgare të ndihmuara me fondet e të afërmve nga jashtë, kanë..

27.10.21 07:15 |
Violeta Egan dhe Nicole Gancheva Contreras  para bustit të Sirak Skitnik në Radion Kombëtare Bullgare

Bullgaria si një “destinacion veror” për fëmijët bullgarë të lindur jashtë shtetit

Për shumë fëmijë bullgarë të lindur jashtë shtetit që prej vitesh Bullgaria është e kthyer në një “destinacion veror”. Ata e frekuentojnë atdheun e prindërve kryesisht gjatë verës, në kohën e pushimeve. Violeta Egan dhe Nicole Gancheva Contreras..

05.08.21 13:49 |

Bullgaria u përkul para veprës së Botevit dhe heronjve që vdiqën për lirinë e vendit

Me një minutë heshtje në të gjithë vendin dhe tingullin e sirenave në orën 12, më 2 qershor Bullgaria i dha nderime veprës së Hristo Botevit dhe atyre që vdiqën për lirinë dhe pavarësinë . Bullgarët patriotë u ngjitën në majën Okollçica, ku u..

02.06.21 12:24 |

Për idealet dhe trimërinë e gjeneralëve në Bullgarinë pas Çlirimit

Për të eliminuar copëzimin e padrejtë të vendit tonë sipas Traktatit të Berlinit nga viti 1878, Bullgaria zhvillon katër luftëra për bashkimin kombëtar. Kurse më vonë, e vendosur nën komandën sovjetike, përfshihet në fazën përfundimtare të Luftës..

06.05.21 07:25 |

200 vjet nga lindja e gjeniut të revolucionit bullgar Georgi Rakovski

14 prilli është data e lindjes së rilindësit, revolucionarit dhe ideologut të parë të luftës për çlirimin e Bullgarisë Georgi Stojkov Rakovski – një personalitet i madh, i cili ka arritur të gërshetojë luftën për pavarësinë kishtare dhe..

14.04.21 11:17 |

Bullgarët në Azerbajxhan ruajnë gjuhën, kulturën dhe traditat e tyre

Pjesa kryesore e komunitetit bullgar në Azerbajxhan transferohet në fillim të shekullit të 20 në Ganja, qytetin e dytë për nga madhësia në vend, një qytet me histori të pasur dhe të lashtë. “Komuniteti Bullgar i shumtë në numër ruan gjuhën,..

04.01.21 08:05 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера