Eмисия новини
от часа

2024 filloi me tre jetë të shpëtuara pas një donacioni në Bullgari

Transplanti dhe riprodhimi i asistuar janë ndër arritjet më të mëdha të mjekësisë moderne. Falë transplantit të organeve, indeve dhe qelizave, që nga viti 2005 janë shpëtuar jetët e 1921 bullgarëve. Arritjet e riprodhimit të asistuar lejojnë mijëra..

11.01.24 07:30 |

48 persona morën një shans për të jetuar përmes një transplanti në vitin 2023

Situata e njëzet e dytë e donatorëve në Bullgari për vitin 2023 u realizua në prag të 31 dhjetorit në spitalin kryeqytetas “Shën Anna”, njoftoi Ministria e Shëndetësisë. Kjo ndodhi pasi të afërmit e një gruaje 35-vjeçare me vdekje truri morën..

02.01.24 18:02 |

Bullgaria është shteti i parë në botë me një rrugë që mban emrin e një donatori

Në Varna ndodhet rruga e parë në botë që mban emrin e një donatori i cili ka shpëtuar katër jetë njerëzish. Rruga na kujton dhuratën e fundit, jashtëzakonisht të çmuar që një person mund të bëjë në rrugëtimin e tij në Tokë. Rruga quhet "Georgi..

28.09.23 07:10 |

Një dantellë qindravjeçare hyn në muzeun e qytetit Pomorie si kujtim i shijes së rafinuar të më shumë se një gruaje bullgare

Emër i afirmuar në shkencat natyrore, me veprimtari kërkimore shumëvjeçare në fushën e kimisë analitike, pedagoge e kimisë organike në Universitetin Jugperëndimor në qytetin Bllagoevgrad - kjo është një pjesë e biografisë së shquar të Doc. Dr...

11.12.22 13:55 |
Foto: Muzeu Historik Regjional - Plovdiv

Plovdivi nderon me ekspozitë donatorin më të madh në shëndetësinë bullgare

Në vitin 2022 mbushen 160 vjet nga lindja e Dimitër Petrov Kudogllu, i njohur akoma si donatori më i madh i shëndetësisë bullgare.Lidhur me këtë në pjesën lindore të Kopshtit “Mbreti Simeon” në qendër të qytetit është renditur një ekspozitë..

04.07.22 11:10 |

Para pezullimit të operacioneve të planifikuara në Sofje për shkak të Covid-it, është kryer një transplantim i suksesshëm

Në Akademinë Mjekësore Ushtarake u krye transplantimi i parë i mëlçisë në vitin 2022. Marrësi është një burrë 52-vjeçar me sëmundje të mëlçisë në fazën e fundit dhe dhuruesi është një pacient 63-vjeçar. Transplantimi u bë më 11 janar dhe zgjati 7..

12.01.22 11:19 |

Kriza i ka bërë bullgarët bujarë dhe mbështetës

“Solidaritet” është fjala me të cilën mund ta lidhim vitin 2020 –një vit krize shëndetësore, sociale dhe ekonomike me shtrirje globale dhe pasoja negative afatgjata. Në sfondin e normës së jashtëzakonshme të rritjes së Covid-19, ishim dëshmitarë të..

03.11.21 07:15 |
prof.Nikolla Vlladov

Covid-19 uli numrin e donatorëve të organeve

“Koronavirusi bllokoi punën tonë për ca kohë. Deri në mesin e majit nuk kishte transplantime” tha para Nova TV profesori Nikolla Vlladov, shef i Klinikës së Kirurgjisë së Mëlçisë dhe të Pankreasit dhe të Transplantimit pranë Akademisë..

10.10.20 13:59 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна