Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Plovdivi nderon me ekspozitë donatorin më të madh në shëndetësinë bullgare

Foto: Muzeu Historik Regjional - Plovdiv

Në vitin 2022 mbushen 160 vjet nga lindja e Dimitër Petrov Kudogllu, i njohur akoma si donatori më i madh i shëndetësisë bullgare.Lidhur me këtë në pjesën lindore të Kopshtit “Mbreti Simeon” në qendër të qytetit është renditur një ekspozitë speciale me 20 panele, hapja zyrtare e të cilave është më 4 korrik. Vendi nuk është i zgjedhur rastësisht - përballë, ku sot është Posta Qendrore e qytetit Plovdiv, dikur ndodhej “Shtëpia e Bamirësisë dhe e Shëndetit Publik”, e krijuar nga Dimitër Kudogllu në vitin 1927, në mënyrë që të varfrit të mjekohen pa pagesë nga sëmundjet më të rrezikshme për shoqërinë e asaj kohe - tuberkulozi, sëmundjet veneriane dhe vdekshmëria e fëmijëve, saktëson Muzeu Historik Rajonal në qytetin Plovdiv.

Dimitër Petrov Kudogllu ka lindur më 21 gusht 1862 në fshatin bullgar Gabrovo, në Trakinë e Detit të Bardhë. Ai trashëgoс nga gjyshi i tij tregtinë me duhan, duke e shumëzuar pasurinë e familjes. Pas vitit 1903 utransferua në Dresden-një nga qendrat evropiane për tregti me një duhan të papërpunuar.

Dimitër Kudogllu

Aksionet bamirëse të Kudogllus filluan që në fillim të shekullit të 20-të me sigurimin e një godine spitalore dhe pagesën e një mjeku për të trajtuar pa pagesë bashkëfshatarët e tij në Gabrovo. Pas djegies së fshatit në vitin 1913 nga trupat greke, ai i ndihmonte bashkëfshatarët e tij - refugjatë në Plovdiv. Gjatë luftërave në dekadat e para të shekullit të kaluar donacionet e tij për ushtarët, për mensat e shkollave falas dhe për "Kryqin e Kuq" kalojnë 1 milionë leva. Ai financonte studimet e bullgarëve të talentuar në Evropë.

Sipërmarrësi i fokuson nismat e tij filantropike në kujdesin shëndetësor, duke menduar se në këtë mënyrë ai ndihmon në krijimin e një brezi të ardhshëm të shëndetshëm fizikisht dhe moralisht. Gjatë vitit 1927 ai realizon idenë e vet për krijimin në Plovdiv të një objekti shëndetësor i tipit dispanseri, ku të varfrit të mjekohen falas prej mjekëve më të mirë bullgarë.

Deri në vitin 1944  fondet e dhuruara prej tij për spitalin i kalojnë 41 milionë leva. Padyshim që ky është donacioni më i madh për shëndetësinë bullgare dhe institucioni i kujdesit shëndetësor është admiruar nga dhjetëra gazeta dhe specialistë evropianë. Dimitër Kudogllu vdes në qytetin Plovdiv gjatë vitit 1940, kurse në vitet e pushtetit socialist në vend, veprimtaria e tij  zhytet në një harresë, rikujtojnë nga Muzeu Historik Regjional.

Redaktore: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Muzeu Historik Regjional - Plovdiv, arkiv


Më shumë nga rubrika

Lindi një “Enë” për kulturën në një mjedis urban

Pranë një prej monumenteve më të diskutuara nga shoqëria jonë gjatë muajve të fundit - atij të Ushtrisë Sovjetike në Sofje, u hap një hapësirë e re për kulturën në mjedisin urban. Kutia e hapur, e cila të kujton një ekran televiziv, është përgjigja..

botuar më 22-08-14 11.05.PD
Muzeu Etnografik Kombëtar

Një ekspozitë paraqet trashëgiminë kulturore bullgare jashtë vendit

Shkencëtarët nga Instituti i Etnologjisë dhe Folklorit me një Muze Etnografik në Akademinë Bullgare të Shkencave kanë vizituar dhe studiuar dhjetëra vende në Turqi, Greqi, Republikën e Maqedonisë së Veriut, Serbi, Rumani, Shqipëri, Rusi, Itali, Hungari..

botuar më 22-08-10 6.05.PD

Një ekspozitë qeramike nga Republika Çeke po viziton Burgasin

Ekspozita e stilistit të famshëm çek të porcelanit dhe qeramikës Roman Shedina mbetet pjesë e programit kulturor të Qendrës Çeke në Bullgari. Pas vizitës në Sofje, ajo mund të shihet në Burgas deri në fund të gushtit. Ekspozita është pjesë e..

botuar më 22-08-06 11.15.PD