Eмисия новини
от 02.00 часа

Flamuj dhe uniforma nga Lufta Ruso-Turke i tërheqin vogëlushët në Muzeun Historik Rajonal në qytetin Kjustendill

Fëmijët punojnë flamujt e kryengritjeve në punishten muze për fëmijët në qytetin Kjustendill. Tema gjatë muajit gusht i është kushtuar Luftës Çlirimtare Ruso-Turke nga periudha e viteve/ 1877-1878/, si dhe Çlirimit të qytetit Kjustendill nga..

21.08.20 10:24 |

Muzeu Historik në Sofje prezanton “Histori midis”

Krahas eksponateve nga ekspozita e vet e përhershme Muzeu Historik Regjional – Sofje hap më 13 gusht pjesën e parë të ekspozitës “Histori midis”, e cila do të vazhdojë deri në fund të shtatorit. Projekti është i fondacionit “Arti – vepra dhe..

12.08.20 19:15 |

Ungjillëzimi – festa e Kishës “Shën Sofia”

Kisha “Shën Sofia” e cila ngrihet në qendrën e kryeqytetit është pjesë e pandarë e historisë së qytetit dhe konsiderohet një prej simboleve të tij. Sipas priftit Angell Angellov kisha mban emrin e Urtësisë së Zotit – Fjalën, jo e martires së lashtë..

25.03.20 12:28 |

Kafka proto-bullgare, të përzgjatura si ato të faraonëve, ka në Muzeun e Historisë së Mjekësisë në qytetin Varna

Gjatë vitit 1858 mirëbërësja e madhe Paraskeva Nikolau i la si trashëgimi qytetit të saj të Lindjes Varna 25 mijë rubla të argjendta për “një shtëpi për vizita të të sëmurëve, të jetimëve, të njerëzve shumë të moshuar dhe të privuar nga mendja”. Në sajë..

20.03.20 13:34 |

Një udhërrëfyes virtual i çon turistët në Muzeun Arkeologjik të Hisarjës

Qyteti Hisarja është një vendpushim i cili tërheq turistë gjatë tërë vitit. Kjo i detyrohet klimës së mirë, burimeve mjekësore minerale dhe objekteve arkeologjike, të cilat janë konservuar shumë mirë. Këtu mund të shihet muri fortifikues i ruajtur më..

16.03.20 12:25 |

Burgu-muze në qytetin Veliko Tërnovo ruan kujtimin për qindra revolucionarët bullgarë

Burgu i vetëm oriental në Bullgari është i ndërtuar gjatë vitit 1854 në qytetin Tërnovo për nevojat e pushtetit turk. Që nga viti 1854 deri në vitin 1954 ai është përdorur sipas qëllimit. Shumë revolucionarë bullgarë janë sjellë për një kohë të..

02.03.20 13:53 |

Muzeu “Etër” prezanton Ungjillin e Artë dhe shpatën e revolucionarit Stefan Karaxha

Muzeu Regjional Etnografik në të hapur “Etër” në afërsi të qytetit Gabrovo, prezanton “Ungjillin e Artë” – pronë e Muzeut Historik në qytetin Omurtag dhe shpatën-revolver të vojvodës Stefan Karaxha, pronë e Muzeut Historik në qytetin Ruse...

29.02.20 10:15 |

Bullgaria do të krijojë Muze të poetit revolucionar Hristo Botev në Zadunaevka

Nënpresidentja Ilijana Jotova prezantoi para Këshillit për Bullgarët Jashtë Shtetit iniciativën për krijimin e një muzeu të poetit revolucionar Hristo Botev në fshatin ukrainas Zadunaevka. Ai do të rregullohet në shtëpinë e Toma Vakarenkovit në të cilën në..

11.02.20 14:26 |
Luvri në Paris

Kisha refuzoi të ofrojë artefakte për ekspozitën në Luvër

Kisha Ortodokse Bullgare nuk bekoi ofrimin e artefakteve të krishtera për një ekspozitë në Luvër. Kjo është një pozitë parimore - të mos të nxiren sende nga depot kishtare jashtë vendit, përveç në rastet e përkuljeve në shenjë nderimi, tha sekretari i..

10.02.20 18:04 |

Në Sofje hapi dyer Muzeu i Iluzioneve

Një muze jashtë standardit hapi dyer në Sofje. Në të vizituesit humbasin përfytyrimin për realitetin dhe zhyten në botën e iluzioneve. Në ndryshim nga muzetë konvencionalë, ku eksponatet nuk preken me dorë dhe ruhet një qetësi e plotë, ky vend..

04.01.20 10:35 |
Всички новини: днес | вчера