Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Po feston linja me binarë të ngushtë në Rodopet

Foto: tesnolineikata.com

Çdo e diele e parë e shtatorit i kushtohet festimit të një kureshtjeje unike turistike në Bullgari - hekurudhës me binarë të ngushtë "Septemvri-Dobrinishte". Fillimi është vënë nga Shoqata Civile “Për linjën me binarë të ngushtë” dhe kryetari i saj Kristijan Vaklinov, i cili gjatë vitit 2017 inauguroi Shtëpinë-Muze të të ashtuquajturit “tren të vogël” dhe në godinën e vjetër të  stacionit hekurudhor Cepina mblodhi historinë shekullore të linjës. Stacioni gjendet në grykën e lumit Çepinska, dhe ndërtesa u riparua dhe u restaurua plotësisht me punën vullnetare të mbi 20 personave gjatë dy vjetëve.

Qëllimi bazë është që të tërhiqen ndjekësit e kauzës së ruajtjes së hekurudhës së fundit me trase të ngushtë. Linja në vendin tonë është me një gjatësi totale prej 124.7 km.  Ajo lidh ultësirën e Trakisë së Epërme, malet Rodopa, Rilla dhe Pirin dhe përgjatë rrugës së saj ndodhet stacioni më i lartë në Gadishullin Ballkanik - Avramovo, në 1267 metra mbi nivelin e detit. Gjatë vitit 2020 linja e vetme e mbetur me një trase të ngushtë në Bullgari u zgjodh në Top 10 të anketës  së gazetës “Guardian” për udhëtime më piktoreske me tren në Evropë.

Çështja e ndërtimit të një hekurudhe në Rodopet u ngrit për herë të parë në vitin 1915. Gryka e Çepinit u zgjodh sepse përveç aksesit në mal, ka zonat më të populluara përgjatë lumit. Kështu, linja e ardhshme hekurudhore, përveç transportit të udhëtarëve, duhej të shërbente për transportin e drurit dhe mbrojtjen e këtyre territoreve bullgare të sapoçliruara. Sot, ndërtimi i linjës përmes malit po studiohet në universitetet e njohura të arkitekturës dhe ndërtimit jashtë vendit, për shkak të zgjidhjeve të jashtëzakonshme inxhinierie që lejuan tejkalimin e pabarazive të mëdha, përputhshmërinë e plotë me tiparet e terrenit, si dhe arritjen e 39 kilometrave të parë të gjurmës së linjës së ngushtë 760 milimetrash që ndërtohen me dorë në vetëm të 5 vjetëve.

Përpiloi: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Shen Sofronij Vraçanski

Nderojmë kujtimin e Shenjtorit Sofronij

Më 11 mars Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shenjtorit Sofronij, peshkopi i Vracës.  Ky letrar dhe iluminist i Rilindjes Kombëtare Bullgare konsiderohet mbrojtësi qiellor i qytetit Vraca të Bullgarisë Veriperëndimore dhe i dioqezës, dhe..

botuar më 23-03-12 4.33.MD

Kreshma - pastrimi më i gjatë i shpirtit dhe trupit për të gjithë besimtarët

Kreshma në 2023 fillon më 27 shkurt - të hënën pas ditës së Sirni Zagovezni (Të Lidhurit e Djathit). Kreshma zgjat shtatë javë dhe përfundon një ditë para Pashkëve ortodokse, këtë vit më 16 prill. Agjërimet e Pashkëve, të quajtura edhe të..

botuar më 23-02-27 6.05.PD

E Diela e të Lidhurit të Djathit kujton kuptimin e faljes dhe dashurinë e pafund të Krishtit

E diela pas të Lidhurit të Mishit është dita e fundit në të cilën kushdo që vendos të ndjekë Kreshmën e Madhe sipas kalendarit ortodoks shijon bulmetrat, peshkun dhe vezët. Prandaj, të Dielën e të Lidhurit të Djathit, para se të vazhdohet me..

botuar më 23-02-26 6.05.PD