Eмисия новини
от 16.00 часа
Prilep

Dimitër Talev, qyteti Prilep dhe banorët e tij

Rreth ditëlindjes së shkrimtarit të njohur bullgar Dimitër Talev (1 shtator), mediat bullgare ngritën pyetjen për fatin e shtëpisë së tij në qytetin Prilep. Për dimensionet e Talevit në Maqedoninë e Veriut sot dhe trashëgiminë e tij, “Radio..

25.09.22 12:25 |

Shkrimtari Georgi Gospodinov prezanton romanin e tij "Strehim kohe" në Nju Jork

Të kthehesh aty, ku ka filluar çdo gjë. Pikërisht këtë do të bëjë një nga autorët më të njohur bullgar dhe me një njohje botërore Georgi Gospodinov me romanin e tij të fundit “Strehim kohe”. Më 7 shtator Biblioteka Publike e Nju Jorkut do..

07.09.22 07:20 |
Olga Tokarchuk

Laureatja Nobel në letërsi Olga Tokarchuk është për vizitë në Sofje

Tetë vjet pas vizitës së saj të parë në Bullgari dhe çmimit “Nobel” në letërsi më vonë, shkrimtarja e madhe polake Olga Tokarchuk mbërrin sërish në Sofje. Ajo do të jetë e ftuara e nderit në "Takimet Letrare" të para në vendin tonë - një format i..

09.06.22 07:15 |

Linguistët e gjuhës bullgare i prezantojnë botës fytyrën e vendit tonë

Njohja me një gjuhë, histori dhe kulturë të panjohur krijon afërsi – pavarësisht nëse ajo është e bazuar në interesin shkencor, në kuriozitetin e thjeshtë apo në një takim të rastësishëm. Dhe kur ky kontakt me trashëgiminë shpirtërore të huaj..

24.05.22 12:45 |

Premierë e antologjisë së letërsisë bullgare në Bruksel

Antologjia “Lumi i fjalëve”, që përfshin tekste nga letërsia bashkëkohore dhe klasike bullgare të përkthyera në anglisht, frëngjisht dhe gjermanisht, do të prezantohet më 30 janar në Bruksel. Hartuesja e antologjisë dhe përkthyese kryesore është..

30.01.22 08:05 |
Zdravka Vlladova-Momçeva

Zdravka Vlladova-Momçeva: Njerizimi është një mrekulli modeste, që vazhdon zinxhirin e së mirës

"Mëshira është cilësia më e çmuar njerëzore e natyrshme tek të zgjedhurit," thotë Nick Nelson, një hero letrar dhe zotëri i vërtetë prej mishi dhe gjaku. Në tregimin e saj “Mëshirë” Zdravka Vlladova-Momçeva gërsheton histori të vërteta, që të..

02.01.22 13:55 |

Fjalët do të marrin fjalën gjatë Festivalit Ndërkombëtar Letrar të Sofjes

“Fjalët e kanë fjalën” është motoja e Festivalit të nëntë Ndërkombëtar Letrar të Sofjes. Ngjarja më e madhe letrare në Bullgari do të zhvillohet midis ditëve 7 dhe 12 dhjetor, ku për vit të dytë të radhës që të gjitha ngjarjet, takimet dhe..

05.12.21 13:35 |

Georgi Bërdarov u nderua me Çmimin Evropian për Letërsi

Në një ceremoni zyrtare në Qendrën Kulturore “Flagey” në Bruksel, u dorëzua Çmimi Evropian për Letërsi - 2021. Fituesi bullgar i çmimit prestigjioz është shkrimtari Georgi Bërdarov. Në vitin 2015 ai fitoi çmimin e programit “Dorëshkrimi” në..

10.11.21 13:43 |

Georgi Gospodinov është nominuar për një çmim prestigjioz letrar italian

Shkrimtari bullgar Georgi Gospodinov është ndër kandidatët për çmimin letrar më prestigjioz në Itali "Premio Strega Europeo". Romani i tij “Strehim kohe” është ndër pesë finalistët për libra të përkthyer. Gospodinov konkurron me autorë të tillë..

28.09.21 14:10 |
Georgi Bërdarov

Georgi Bërdarov u dallua me Çmimin Evropian për Letërsinë

Shkrimtari Georgi Bërdarov fitoi Çmimin Evropian për Letërsinë për romanin e tij “Absolvo te”. Kjo u njoftua nga vetë autori në Facebook. “Unë e pranoj këtë çmim si një njohje të faktit se nuk heq dorë kurrë, se besoj shumë fort në kauzat për..

19.05.21 11:41 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера