Eмисия новини
от часа

Në Manastir, Shkup dhe Strumica paraqesin mundësitë për studime në Bullgari

Takimi informativ për promovimin e arsimit të lartë bullgar në Maqedoninë e Veriut do të mbahet më 9 shkurt në Manastir, më 10 shkurt në Shkup dhe më 11 shkurt në Strumicë. Takimi me të rinjtë që dëshirojnë të vazhdojnë shkollimin në Bullgari..

09.02.24 13:51 |
Borjana Dimitrova

Sociologja Borjana Dimitrova: Po e dërgojmë vitin 2023 me pak më shumë optimizëm dhe besim

Bullgarët e nisin vitin me pak më shumë optimizëm dhe besim se mund të ndryshojnë jetën e tyre për mirë. Këtë e tregon studimi “Bilanci në prag të Vitit të Vjetër dhe të Ri. Normalizim dhe më shumë optimizëm” i “Alpha Research”. “Në vitin 2023..

26.12.23 16:12 |

Çdo i treti bullgar e përkufizon veten si evropian

Identiteti bashkëkohor i bullgarëve është i natyrës hibride dhe ndërthur elemente të identitetit kombëtar, mbikombëtar, etnik dhe lokal. Këtë e tregon një studim përfaqësues kombëtar i shkencëtarëve të Akademisë Bullgare të Shkencave, i realizuar..

04.12.23 06:05 |

Një projekt për studimin e gjuhës bullgare jashtë vendit me financim evropian

Një projekt për studimin e gjuhës bullgare jashtë vendit në kuadër të programit Erasmus+ fitoi financim në vlerë prej 250 mijë eurosh, njofton në rrjetet sociale Prof. Galja Hristozova, menaxhere e projektit. Nisma është e Universitetit të Lirë të..

04.08.23 16:29 |
Samuill Nikollov dhe Petër Zhotev

Dy bullgarë do të studiojnë në universitete prestigjioze

Petër Zhotev do ta realizojë ëndrrën e tij për të studiuar shkencat natyrore në Kembrixh, sepse tashmë u mblodhën 183 mijë leva të nevojshme për studimet e tij, njofton platforma e donacioneve “Podkrepi.bg”. Maturanti i shkollës së mesme matematikore..

03.08.23 11:06 |

Vazhdojnë studimet e kompleksit arkeologjik të Perperikonit

Gjatë muajve të verës edhe këtë vit, qyteti shkëmbor Perperikon në Rodopet Lindore është një arenë e hulumtimeve intensive, njoftoi korrespondentja e BNR në Kërxhali Valja Apostollova. Për shkak të zbulimeve të bëra nga arkeologët, kompleksi Perperikon..

11.07.23 06:30 |

Emigracioni bullgar jashtë Evropës është më shumë se 100 vjeçar, por nuk e ka humbur kujtesën për Atdheun

Ka një vazhdimësi mes emigracionit të vjetër dhe atij të ri bullgar nëpër botë, dhe pavarësisht nëse janë në Afrikë, Amerikë Jugore, Azi apo Amerikën e Veriut, bashkatdhetarët tanë janë konsoliduar rreth shkollave të tyre dhe shoqërive që krijojnë..

01.07.23 12:55 |
Foto: Akademia Bullgare e Shkencave

Një punim shkencor i Akademisë Bullgare të Shkencave flet për afresket e shekullit të ХVІ-të në trojet tona

Shkencëtarët e Institutit për Studimin e Arteve pranë Akademisë Bullgare të Shkencave studiojnë 37 kisha bullgare prej disa vitesh për të paraqitur një përshkrim sistematik të pikturës monumentale kishtare të shekullit të ХVІ -të në trojet..

05.06.23 10:39 |

Filloi fushata për kandidatë studentët nga komunitetet bullgare jashtë vendit

Më 20 prill fillojnë ekspozitat për kandidatë studentët nga komunitetet bullgare jashtë vendit. Orari i mbajtjes së tyre u publikua në faqen e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës. Takimi i parë online është për kandidatët nga Ukraina. Ora e fillimit..

20.04.23 15:09 |

Turqia kryesoi renditjen për partner të preferuar të biznesit bullgar

Një studim aktual nga Dhoma Bullgare e Tregtisë dhe Industrisë tregon se Gjermania ia la vendin e parë Turqisë, si partnerin më të preferuar të biznesit për kompanitë vendase. Pozicionin drejtues aktualisht e zë fqinji ynë jugor Turqia. Megjithatë,..

26.03.23 08:05 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна