Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нас

БНР Новини
Радио Шумен – радиото на Българския Североизток

Началото 

На 12 февруари, понеделник, 1973 г., точно в 7.30 часа ефирът на Българския Североизток се оглася от народни хора и ръченици. Следват новини, „Любими танга”, „Петилетката и ние”, песни на Бисер Киров … . След това местната програма прекъсва, а предавателят ретранслира програмата на БНР от София. В по – късния следобед от 15.30 часа аудиторията на Радио Шумен се наслаждава на изпълненията на Симфоничния оркестър – Шумен, следват „Ритмични контрасти”, информационен радиодневник до 19.00.
И така всеки делничен ден регионалното радио излъчва собствена програма от 80 минути.

Официалното откриване става 12 дни по – рано, на 1 февруари.
„За да помага в написването на първата програма на районната радиостанция, в Шумен пристига познатият в столицата интелигент, полиглот, бохем и отличен радиопрофесионалист Алексей Шишов, главен редактор на Програмната редакция на току – що създадената национална информационно – музикална програма “Хоризонт” ... . ( Идва ) и Вера Паскалева, която върши същата работа в националната радиопрограма “Христо Ботев”, пише в книгата си за Радио Шумен професор Веселин Димитров. “Подборът точно на този състав ясно показва, че още преди старта на районното радио е заложено разбирането, че неговата програма ще бъде универсална, т.е. ще носи по нещо от чертите на “Хоризонт” и “Христо Ботев”, че информацията ще върви редом с публицистиката, забавата – редом с познанието”.

Днес
Според Закона за радиото и телевизията ,Радио Шумен е регионална радиостанция на Българското национално радио ,част от националната обществена радиомрежа. Програмната лицензия на Радио Шумен регламентира информационното обслужване на населението на Шуменска,Търговищка,Разградска,Силистренска и Русенска области. Днес Радио Шумен излъчва 24 – часова информационно – музикална програма и според социологическите проучвания през годините стои в челните позиции по месечна аудитория в региона. В програмната си и технологична дейност Радио Шумен се ръководи от разпоредбите на Закона за радиото и телевизията и всички правилници на Българското национално радио.
Освен своята самостоятелна програма за Североизточна България , Регионалната радиостанция в Шумен реализира и собствена програмна линия в интегриранита програма на Българското национално радио - ”По първи петли”- всеки петък сутрин от 4.00 до 6.00 ч. по програма „Хоризонт”. Радио Шумен е и колективен кореспондент на Българското национално радио.
В момента Радио Шумен реализира програмите си с най-новите у нас технологии за радиопроизводство,звукообработка и излъчване.Регионалната радиостанция поддържа собствен сайт - www.bnr.bg/shumen  и страница в социалната мрежа Фейсбук- www.facebook.com/RadioShumen


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!