Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизоотичната обстановка в Шуменско е нормална

Епизоотичната обстановка в Шуменско област към момента е нормална, но спешно свикваме общинските епидоотични комиси, за да бъдат предприети незабавни превантивни мерки. Това каза за Радио Шумен д-р Катя Димитрова, директор на РВМС в Шумен. Днес тя лично се среща с кметовете на общините от областта.
Шуменска област е една от шестте, в които са въведени превантивни мерки за недопускане разпространението на болестта шап. Спряно е издаването на здравни сертификати за търговия и придвижване на животни в ЕС, както и износът за трети страни на възприемчиви за шап животни. В събирателните пунктове в Радко Димитриево няма животни, установи проверка на Радио Шумен. Организирана е карантина и в тях не се допускат хора и животни.

Стопаните с убити животни заради шап ще бъдат обезщетени на 100%, включително и за тяхната продукция, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с аграрния бизнес. Обезщетението ще става на база пазарни цени, гарантира Найденов.
„Ако една крава струва 1000 лв., но носи по 300 лв. доход, ние ще компенсираме стопаните и за три месеца карантина, тоест ще им дадем 1900 лв. Ще бъдат поети всички разходи по ликвидиране на заболяването”, обясни министърът. По думите му в първия вариант на решението на ЕК за ограниченията в петте области, близки до огнището, е имало предложение да се наложи тотална забрана за по-дълъг период, което би навредило сериозно на страната ни. България ще поиска обезщетения и за преработвателите на месо и мляко от седемте региона с ограничения, каза Найденов. Такива компенсации са били дадени от ЕК на предприятия във Великобритания заради шапа там от 2001 г., посочи министъра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода най-рано утре сутринта

Ако ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят нормално, очаквам присъединяването да завърши около 19:00 часа . Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК Антон Стефанов. Това означава, че пълненето на системите ще започне около 21:00 часа. Чуйте интервю на Миглена Стоянова с инж. Антон Стефанов...

публикувано на 08.08.24 в 14:56

Чудотворна икона в Шумен

,,Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница ще бъде в Шумен до утре на обяд включително. От два дни тя е в храм "Свето Възнесение" в града“. Това каза за Радио Шумен архиерейският наместник отец Димитър. "Тази светиня, която е в Шумен, е собственост на Варненската митрополия. Поръчана е от митрополита да бъде изработена в Света гора като..

публикувано на 08.08.24 в 14:25

ВиК ремонтът - по график

„Към момента ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят по график. Строителят не е сигнализирал за трудности.“. Това каза управителят на „ВиК – Шумен“ Иван Пушкаров при среща с кмета проф. Христо Христов и областния управител на област Шумен Бейнур Ахмед.  Двамата днес инспектираха включването на новия..

публикувано на 08.08.24 в 13:52
Град Шумен

Все повече шуменци се връщат от чужбина

В Шуменска област се увеличава имигрантският поток (завърналите се български граждани и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в региона). През 2023 г. техният брой е 1955. Предната година са били 1515. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро. През 2023 г. 56 807 хора са сменили местоживеенето си от..

публикувано на 08.08.24 в 12:45

Пешеходец загина на пътя

Пешеходец е загинал, след като е бил блъснат от автомобил на автомагистрала "Хемус в участъка между пътен възел „Белокопитово“ и граница с област Търговище, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Около 21:30 часа, лек автомобил с чужда регистрация, движещ се от Варна към Търговище, управляван от 24-годишен мъж от Търговище, е..

публикувано на 08.08.24 в 11:03

Шумен без вода

Шумен остава без вода за 24 часа днес, на 8 август, заради включване на части от новоизграден довеждащ водопровод. Ще бъдат направени връзки между новия чугунен водопровод с помпената станция "1300" и с новата пречиствателна станция за питейни води на кръстовището на улиците "Свилен Русев" и "Подуево" в кв. "Дивдядово".  Едновременно с това служители на..

публикувано на 08.08.24 в 07:22

ВиК авария в Шумен

В момента авария на ул. „Поп Андрей“ в Шумен остави без вода част от   улиците „Владайско въстание“, „Ивайло“ и „Априлско въстание“.  От ВиК заявяват, че водоподаването ще бъде възстановено след приключването на ремонтните работи и не се ангажират с краен срок

публикувано на 07.08.24 в 13:49