Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложиха да се изгради берелеф в памет на Вера Антонова

Изграждането на барелеф и паметен надпис в памет на Вера Антонова - учен, историк и археолог - в района на Шуменската крепост, предлага общинският съветник Юрий Проданов. Докладната записка бе обсъдена днес от постоянната комисията по културно-историческо наследство и ще бъде предложена за гласуване на сесията на 23 юни.
Юрий Проданов предлага средствата, с които ще бъде изграден барелефът, да бъдат взети от обещаните от Финансовото министерство 1 млн. лв., след като Шуменската крепост, заедно с Мадарския конник, се наредиха сред топ 10 на българските светини.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден "BEST 2024"

Втори ден в Шумен се провежда Технологичното събитие "BEST 2024" – форум, който за поредна година събира  представители на бизнеса, науката, образованието и технологиите, с цел да направи реално работеща връзката между тях. Това е каузата на организаторите от Шуменския технологичен институт, които и тази година са поканили в лекторския панел..

публикувано на 19.10.24 в 10:51

140 години Седми Преславски полк

Честване на 140 години от сформирането на Седми пехотен Преславски полк организира днес, на 19 октомври, в Шумен местният клон на Национално дружество „Традиция“.  Откриването на празника е от 14,30 ч. в парка на Паметника на свободата – до Община Шумен.  "Това място не е избрано случайно – точно там са били казармите на Седми Преславски полк" –..

публикувано на 19.10.24 в 10:13

Лекар на годината в Шумен

В Деня на Свети Йоан Рилски, 19 октомври, професионалния си празник честват българските лекари.   Със свое решение Районната  колегия на БЛС в Шумен отличи четирима свои колеги. Наградата за специален принос получи д-р Недко Тодоров, хирург, заместник- директор на МБАЛ Шумен. Целият трудов път на д-р Тодоров е свързан с шуменската областна..

публикувано на 19.10.24 в 07:23

Пиян в гонка с полицията

48-годишен водач направи опит да избяга от полицията. Той е шофирал след употреба на алкохол. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Малко след 00:30 часа на бул. „Велики Преслав“ в Шумен екип на пътна полиция подал сигнал със стоп палка на водач на лек автомобил "Опел Астра“ с шуменска регистрация. Водачът не спрял, ускорил скоростта и..

публикувано на 18.10.24 в 11:55
Снимката е илюстративна

Стари наредби затварят солна стая

Стари наредби ще принудят да бъде затворена солната стая за деца в Смядово. Това каза кметът на общината Иванка Петрова. Това беше една от най-новите придобивки за децата в града. Възпитаниците на детска градина „Маргаритка“ ползват безплатно терапевтичните процедури, които помагат в борбата със сезонните вируси и укрепват имунитета, каза Петрова...

публикувано на 18.10.24 в 09:16

40 години Педагогически факултет

40 години от създаването си ще отбележи днес Педагогическият факултет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В 12:30 часа в Корпус 2 ще бъде открита изложбата „Заедно пишем историята“, която включва награди и отличия за постижения на студенти и преподаватели от факултета през годините.  В Актовата зала ще бъде открита научната..

публикувано на 18.10.24 в 08:44

Кръгла маса за полка

Кръгла маса на тема „Седми пехотен преславски полк“ ще започне днес в 16:00 часа във Военния клуб в Шумен. Тя се организира по повод 140 години от сформирането на полка. Инициативата е на местния клон на Националното дружество ,,Традиция“.   В съботния ден от 14.30 часа до паметника на свободата в парка между община Шумен и регионалната библиотека..

публикувано на 18.10.24 в 08:25