Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Североизточна България отбелязва Деня на Независимостта

Деня на независимосттта на България ще бъде отбелязан с различни прояви.
Родолюбивият комитет "Крум Страшнии" в Шумен съвместно с гарнизонния Военен клуб и Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" ще представят днес пред сградата на военния клуб жива картина "Прочитане на указа на Фердинат І за обвяване на независимостта". Проявата започва в 10 часа, след което слово "Духовната независимост на България" ще изнесе Главицкият епископ Йоан. В 10:30 ще бъдат представени  традиционни български военни униформи. Гостите на празника ще опитат  с традиционното "Кафе на пясък по Шуменски", чиято рецепта е от началото на миналия век.
С Тържествена церемония днес в Русе ще бъде отбелязана 103 годишнина от обявяването на Независимостта на България. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит ще отслужи Празничен молебен.  Ще участват военнослужещи от Русенския гарнизон, Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Пред Паметника на Свободата ще бъдат положени венци и цветя от публични институции и граждански организации. Церемонията по повод официалния празник на Република България ще започне в 11 часа.
Областният управител на Силистра д-р Владимир Янков и заместникът му Денка Михайлова ще поднесат венец, в знак на признателнос пред паметника на Васил Левски в Силистра в 11:00 ч.
С церемония за вдигане на националното знаме от 10,30 часа на площад „Свобода” ще започне празничният ден в Търговище за Деня на независимостта. Половин час по-късно - от 11 ч. е началото на традиционния народен събор „Под крушата на осенската поляна”, организиран от община Търговище. Концерт ще изнесат народните изпълнители Гуна Иванова и Райко Кирилов - солисти на Ансамбъла на българската армия и оперната певица Валерия Пейчева от Търговище. С организиран безплатен транспорт до село Осен желаещите могат да се включат в събора. А вечерта от 18,30 часа в залата на Кукления театър в Търговище ще бъде представен спектакълът „Тъжна история за един весел народ” по Чудомир.
От 10 часа в центъра на Дулово ще бъде издигнат националният флаг на Република България със специален ритуал. Ще бъдат поднесени венци пред паметника на загиналите във войните от дуловския край и пред паметника на Васил Левски. След това ще има концертна програма от самодейни състави.
От 10 часа на площада пред паметника на хан Аспарух в Исперих, общината организира тържество, по повод 103-годишнината от обявяването на независимостта на България.
А във Великопреславското село Осмар от 10 часа ще бъде открит мемориална плоча на местния войвода Андрей Краев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиян зад волана нощем

Пиян водач бе засечен тази нощ в Исперих, съобщават от разградската полиция. Лек автомобил „Фолксваген Джета“ е спрян около 03.30 часа за проверка. Установено е, че 37-годишният водач шофира след употреба на алкохол. Пробата му с дрегер отчела 3,16 промила. Той отказал да предостави кръв за химичен анализ. По случая е образувано бързо производство...

публикувано на 24.07.24 в 09:50

Още 4 села на воден режим

25 са вече населените места в Шуменска област, които са на воден режим.  От 2 юли водоподаването в с. Сечище, община Нови пазар, е на всеки 48 часа, като се редуват високите и ниски части на селото на всеки два дни.  В община Хитрино селата Тимарево, Върбак и Каменяк са на воден режим от 9:00 ч. на 22 юли. Там водата тече през 24 часа,..

публикувано на 23.07.24 в 14:42

Блокада заради безводие

Жители на каолиновски села ще блокират в петък - 26 юли, за час главния път Шумен - Силистра в района на кръстовището на село Пристое. Това съобщиха за Радио Шумен организатори на протеста от населеното място.  Те недоволстват от това, че ВиК не спазва графика за режим на водата, който е въведен в началото на този месец в селата Тъкач, Наум и..

публикувано на 23.07.24 в 12:03

Трима пияни останаха без коли

Три леки автомобила са били иззети вчера, съобщават от шуменската полиция. Първата проверка е извършена около 11:30 часа на ул. „Университетска“ в Шумен. 60-годишен мъж от село Лозево управлявал лек автомобил „БМВ“. С техническо средство са измерени 1,99 промила. Образувано е бързо производство. Задържан е за срок до 24 часа в РУ Шумен...

публикувано на 23.07.24 в 11:51

Заплаха с пистолет на пътя

20-годишен младеж отправил заплахи с газов пистолет, докато шофира в Шумен, а по-късно при проверка намериха в колата му и боеприпаси и електрошок. Това съобщава шуменската полиция. Инцидентът е станал снощи около 22:40 часа на ул. „Марица“ в областния град. 20-годишен мъж от село Сушина при управление на лек автомобил „БМВ“ е насочил..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Разчистват след бурята в Нови пазар

Силна буря удари снощи Нови пазар. След пороя кметът Георги Георгиев е обходил голяма част от града със служители на Общинското предприятие „Нови пазар“. Набелязани са мерки за възстановяване на щетите от силния вятър. От сутринта служители на ОП „Нови пазар“ почистват прекършени клони, режат паднали дървета и освобождават пешеходните зони и улични..

публикувано на 23.07.24 в 10:37

Подготвят яслена група в „Братя Грим“

Да бъде разкрита яслена група в шуменската детска градина „Братя Грим“. Това поиска директорката на детското заведение Евгения Михова от Общинския съвет към община Шумен.  Предложението в градината в квартал "Тракия" да бъдат отглеждани деца от 10-месечна до тригодишна възраст е постъпило на 4 юли в администрацията. Посочено е, че ще бъдат спазени..

публикувано на 22.07.24 в 17:20