Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха петима за незаконна банкова дейност по време на акцията „Банкерите”

Петима души са задържани за незаконна банкова дейност по време на акция „Банкерите”, съобщиха от областната дирекция на полицията в Силистра. Работата по случая е започнала след подаден сигнал през декември. При проверката са установени четирима души, занимаващи се с обмен на валута на дребно, без да притежават необходимия за това лиценз. По първоначални данни средно дневният оборот на четиримата е надхвърлял 40 000-50 000 лв. в различна валута. Наблюдавайки действията им, полицаите стигнали до семейство от Силистра, за които се оказало, че ръководят и координират престъпната дейност. С набраните дневни обороти от незаконния обмен на четиримата мъже, жената пътувала в различни градове в страната, където трансферирала сумите чрез различни банки по сметки на съпруга си. За да не будят подозрение, превежданите суми не надхвърляли 4 000-5 000 лв. Тази сутрин в 6,00 ч, точно преди да отпътува за Варна, жената е задържана. В нея са намерени 20 170 евро и 9 000 турски лири. При претърсване в дома на семейството са намерени и иззети 47 000 долара, 1 800 паунда, румънска, шведка, датска и друга валута. Намерени са и над 50 кг. монети в евро и щатски центове, множество юбилейни икони, над 300 сребърни и златни монети с инвестиционна стойност и златни накити. Иззета е компютърна конфигурация, в която се предполага, че се съдържа информация за престъпната дейност. Претърсване е извършено и в домовете на останалите четирима души. Там са открити различно количество валута, ценности, както и златни накити, оставени в залог. Всички от престъпната група, с изключение на 59-годишен мъж, са задържани за 24 часа. Те са безработни и нямат регистрирани фирми. Образувани са пет досъдебни производства за извършване на банкова дейност без лиценз, състояща се в незаконен обмен на валута. Работата продължава, допълниха от полицията.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова рампа в село Сокол

С важна придобивка се сдобиха хората в неравностойно положение в село Сокол, Силистренско – нова рампа за достъп до културните институции.  Съоръжението, което беше изградено със съдействието на общинската служба по благоустройство, ще даде възможност на хората с ограничена мобилност да участват пълноценно в празниците и събитията, организирани в..

публикувано на 02.10.24 в 09:07

С почит към миналото

С тържествена церемония на паметника на цар Борис III днес бяха отбелязани 84 години от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството. Организатори на събитието бяха община Силистра и Езикова гимназия „Пейо Яворов“. На почетен караул пред паметника бяха ученици от гимназията. С признателност към великото дело на нашите предци, венци и цветя поднесоха..

публикувано на 01.10.24 в 15:18

Тържество в Силистра

Тържествена церемония по повод 84 години от възвръщане на Южна Добруджа към България ще честват днес от 10:30 часа в Силистра. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на цар Борис III Обединител в Дунавския парк. Празнична програма ще изнесат ученици от Езиковата гимназия „Пейо Яворов“.  С Крайовския договор, подписан на 7 септември 1940..

публикувано на 01.10.24 в 08:40

Отчитат бюджета в Ситово

Приемане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на община Ситово за 2023 г. и средствата от Европейския съюз е единствената точка от дневния ред на Общинския съвет днес.  Бюджетът за миналата година е бил малко на 11,5 милиона лева. От тях за делегирани държавни дейности са изразходени около 8,1 милиона лева, а за местни дейности близо 3,4..

публикувано на 30.09.24 в 11:34

Деца с послания на пътя

Деца от Детска градина „Радост“ и полицейски служители от РУ-Силистра проведоха съвместна акция по безопасност на движението.Това съобщават от силистренската полиция. С помощта на учителките си децата са изработили флайери във формата на есенни листа с послания за пътна безопасност. С призив да ги пазят на пътя те ги раздадоха на водачите и пътниците от..

публикувано на 27.09.24 в 13:39

Награди за първенци

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Аз обичам Тутракан", организиран от община Тутракан и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Награди получиха всички 17 участници. Най-малкият е 4-годишният възпитаник на ДГ „Полет” - Гален Тодоров, който участва в категория „Мама, татко и аз” с фотографията „Бойна..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Отново дрогиран зад волана

24-годишен е задържан, след като е установен да шофира под въздействие на дрога. Това съобщават от силистренската полиция. В малките часове на 26 септември по ул. „Шуменско шосе“ в Дулово той управлявал лек автомобил „Сеат“ и бил спрян за полицейска проверка. С техническо средство било установено, че е седнал зад волана след употреба на..

публикувано на 26.09.24 в 14:09