Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обобщение на обстановката в Силистренско

Полицейски патрули дежурят в покрайнините на общинските центрове в Силистренско, за да се ограничи движението на автомобили, съобщиха от Областната администрация  в Силистра. 
Републиканските пътища в Силистренска област са затворени, непроходими са и междуселищните пътища в седемте общини, тъй като почистването е затруднено от бурния вятър.
Отлага се транспортирането на нуждаещите се от хемодиализа от община Дулово, Тутракан и Главиница за утре, поради невъзможност на техниката да пробие преспите. Пациентите, които не живеят в общинските центрове са настанени в местните болници в Тутракан и Дулово и в кметството в Главиница. Нуждаещите се от хемодиализа трима души и двама болни от село Кайнарджа са транспортирани до болницата в Силистра. 
9 души – 7 пътника от влака София-Силистра и двама, пътували с лек автомобил от Велико Търново за Силистра, остават също в Дулово тази нощ. Кметът на общината д-р Юксел Ахмед информира, че е създадена организация и хората са настанени в местното общежитие.
Тежката верижна машина, предназначена за Дулово бе пренасочена към района на „Разсадника”, където близо до силистренското село Калипетрово закъса влака Силистра-Самуил. От там са спасени 20 души - 2-ма пътника, началник-влака, машинист, 2-ма души- охрана на влака от „Транспортна полиция” и 14 души – група, която е отишла да разчиства релсите от снега.  Хората са транспортирани до Силистра. Тези от тях, които не живеят в Силистра ще нощуват при близки и приятели.
По разпореждане на областния управител, два високопроходими автомобила и 1 снегорин осигуряват проход за линейка с 23-годишна родилка от кайнарджанското село Средище. Те ще я съпровождат по пътя към Силистра, в посока село Богорово, откъдето ще бъде пресрещната от високопроходим автомобил (МТЛБ) на противопожарната служба и транспортирана с него до МБАЛ-Силистра.
Сложно остава положението с 16-годишна родилка от тутраканското село Богданци. Обстановката по пътищата там е много тежка – преспите надвишават 2 метра. По разпореждане на областния управител Николай Димов, цялата налична техника от локацията „Силистра-Шумен” бе пренасочена към Тутракан. Към 12-те снегопочистващи машини е пренасочен и един ротор и две високопроходими военни машини. Паралелно с това, чрез координирани действия с кмета на Тутракан – Димитър Стефанов -за да се скъси разстоянието – от Тутракан 3 машини (в едната от която пътува лекар от тутраканската болница) правят пробив в посока - Силистра. В същото време, от село Зафирово са изкарани два грейдера и една фадрома, които правят опит да разбият път до село Богданци. Те ще съпровождат АТС-а с родилката до МБАЛ-Тутракан.
2-ма души, закъсали в района на силистренското село Богорово, категорично са отказали да напуснат автомобила, с който са пътували. За да не бъде изложен на риск живота и здравето им, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов информира областния управител, че е разпоредил да бъдат изведени от превозните средства и да бъдат прибрани на безопасно място в с. Богорово до успокояване на обстановката.
Без ток са са селата Сяново, Дунавец, Пожарево, част от Варненци, Долно Ряхово, Малък Преславец, Гарван и Попина в общините Тутракан, Главиница и Ситово. Работи за установяване и отстраняване на повредите, но аварийните екипи са затруднени. Те ще бъдат подпомогнати от снегопочистващи машини, които се насочват към  Тутракан. 
Без вода е главинишкото село Бащино.
На разклона за село Поляна по пътя за Русе са  изтеглени заседнал в преспите автобус на фирма „Ивкони”, тръгнал тази сутрин от Силистра за София, два леки автомобила и специализиран автомобил за транспортиране на сурово мляко. Пътуващите в тях са изведени до село Коларово и са настанени в кризисния център в селото. 
От Силистренската община съобщиха, че с тежки верижни машини днес и утре ще бъде осигурено снабдяването с хляб на селата в общината.
Тази вечер влакът за София няма да тръгне от Силистра, а от гара Дулово, тъй като не е извлечен попадналият сутринта в пряспа между Силистра и Алфатар  влак от Силистра за Самуил. Това съобщиха от железопътната гара в Силистра. Близо дванайсет часа продължиха опитите композицията да бъде освободена от преспата. До края на работния ден това не стана. Изпратена е верижна машина от областното управление за пожарна безопасност и защита на населението да превози до Силистра  пътниците и работещите за разчистване на линията. През нощта на дежурство остават машинистите на влака и на изпратения от Дулово на помощ локомотив. За тях е осигурена храна. Заради инцидента влакът от София до Силистра остана в гара Дулово. За пътуващите 12 души тази вечер от Дуловската община са осигурени храна и подслон в ученическо общежитие в Дулово, съобщиха от общината. За влака от Дулово за София, който трябва да тръгне в 21.00 часа, ще пристигне друг локомотив. 
В Силистренско метеорологичната обстановка е усложнена. Духа вятър със скорост 16 метра в секунда, който на пулсации достига до 20 метра. Ледоходът в акваторията на Силистра е 80 процента. Температурата на въздуха е минус 10 градуса. 
    


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на водните лилии

Празник на водните лилии ще се проведе днес в местността „Блато Малък Преславец” край река Дунав.  Това е 15-тото му издание и се организира от кметството и читалището в село Малък Преславец и Община Главиница.  40 състава с около 500 участници от 22 читалища ще представят фолклорна програма на сцената на събитието. Домакините обещават и чудесни..

публикувано на 24.08.24 в 09:04

Момиче пострада тежко при катастрофа

15-годишно момиче е пострадало при пътно произшествие около 22:00 часа снощи по пътя между Тутракан и село Шуменци. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Силистра.  Детето е пътувало в лек автомобил „Ситроен“, шофиран от 58-годишен водач, който изгубил управлението и колата се преобърнала извън пътното платно.  При удара момичето..

публикувано на 23.08.24 в 10:14

Нов метод за заплащане на паркиране

Престоят на общински паркинги в Силистра вече може да се заплаща и мобилно, съобщават от общинската администрация. Въведен е нов метод за заплащане на паркиране чрез ложение URBO Parking. Чрез него граждани и гости на града могат да заплащат онлайн синя зона, да избират период на престой, както и да получат удобства като запомняне на това къде е..

публикувано на 22.08.24 в 14:56

Полицай застреля зет си по време на лов

Полицай застреля горски стражар със законно ловно оръжие по непредпазливост. Инцидентът се е разиграл в землището на община Дулово, област Силистра. След полунощ днес, по време на законен отстрел на вреден дивеч, 47-годишен мъж, служител в Районно управление на полицията в Дулово, прострелва в тялото 24-годишен стражар в Държавно ловно..

публикувано на 22.08.24 в 13:10

Полицай простреля стражар

Полицай простреля фатално стражар край дуловското село Колобър, научи Радио Шумен. Инцидентът е станал при нерегламентиран лов около 3:00 ч. тази сутрин. Горският стражар е работил в Държавното ловно стопанство „Каракуз“. От Областната дирекция на МВР в Силистра потвърдиха за трагичния инцидент, но отказаха да дадат подробна информация за..

публикувано на 22.08.24 в 11:55

Спасиха осем къщи от опожаряване

Осем къщи в село Долно Ряхово, смесена гора в района на село Алеково и 50 декара слънчоглед край село Сребърна са спасени от опожаряване. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Силистра. През изминалото денонощие огнеборци от Силистра, Тутракан и Главиница, както и доброволци от Алфатар са гасили 4 пожара. Причината за тях е човешка..

публикувано на 21.08.24 в 12:44

Сбиване на пътя

Проверка за нанесена средна телесна повреда се извършва в РУ-Дулово, информират от Областната дирекция на МВР-Силистра.  Произшествието е станало на 19 август в село Руйно. Засичане на пътя между два леки автомобила станало повод   за спречкване, прераснало в сбиване, при което на единия водач – 27-годишен, била причинена фрактура на черепа...

публикувано на 20.08.24 в 12:25