Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родилка остана блокирана, медицинският екип не може да стигне до нея

Тази нощ почти цялата налична техника и усилия в област Силистра бяха съсредоточена в две кризисни точки - при общините Кайнарджа и Главиница. Там родилки на 23 и на 16 години, нуждаещи се от оперативна намеса, се оказаха блокирани от преспите, бурния вятър и ниските температури. Над 13 часа продължава борбата със снежната стихия, за да получат адекватна медицинска помощ.
23-годишна родилка от кайнарджанското село Средище роди успешно след като цяла нощ екипите се бориха да осигурят транспортирането й. Оказа се, че тя не е регистрирана като бременна в нито една здравна служба или заведение. По тази причина едва около 23,00 ч става известна важната информация - че жената е с един липсващ бъбрек и две предишни раждания със секцио. Два високопроходими автомобила и един снегорин осигуриха проход за линейката до спешния център в село Кайнарджа. Областният управител незабавно търси съдействието на началника на АГ-отделението в МБАЛ-Силистра д-р Георги Костов, който изрази опасенията си, че ако жената не бъде оперирана в болница, и родилката и детето са изложени на почти 100-процентов риск от фатален край. През това време на няколко пъти спира токът в община Кайнарджа, в т. ч. и в спешния център. Областният управител съдейства от ВиК да бъде доставен 30-киловолтов генератор, в случай че се наложи незабавна оперативна намеса – на място. Николай Димов е обсъдил възможността с варненския си колега Данчо Симеонов за транспортиране на родилките с хеликоптери от военноморската база във Варна, но тежките метеорологични условия - ураганен вятър и силни снегонавявания, намаляващи видимостта до около 2 метра - не позволиха това да се случи.
Потърсено бе съдействието и на вицепремиера Цветан Цветанов, който е ръководител на Националния щаб за координация при бедствия. Той потвърди опасенията, че в това време хеликоптер не може да достигне до Кайнарджа и Тутракан, за да транспортира родилките до местните болници. След преоценка на риска, областният управител разпореди, тежката верижна машина (МТЛБ) на противопожарната служба да бъде пренасочена от Тутракан към Кайнарджа, за да опита да разбие проход до Богорово и да поеме тамошната родилка.
Паралелно с това, областният управител организира селскостопанска техника да тръгне с линейката от Кайнарджа, за да може в случай, че заседне - да бъде изтеглена от преспите.
Към 23,40 ч в участъка на силистренското село Войново, жената бе прехвърлена във верижната машина, и се насочи към Силистра. При изключително тежките зимни условия, 35 минути след полунощ (на 8 февруари) верижната машина успя да преодолее критичния участък през село Богорово – в посока Силистра. Паралелно с това, областният управител Николай Димов създаде организация - чрез началника на АГ-отделението д-р Георги Костов, незабавно да бъде свикан операционен екип в МБАЛ-Силистра. В 1,20 ч след полунощ, 23-годишната жена от село Средище, успешно бе транспортирана до областната болница. Малко преди 2,00 ч на 8 февруари жената роди момченце – с тегло 2.220 кг и височина - 48 см. И майката и бебето са добре, увери д-р Георги Костов.
МТЛБ-то на силистренската противопожарна служба незабавно бе пренасочено към Тутракан, за да се включи в помощта за другата родилка.
Другата родилка е 16-годишно момиче, от главинишкото село Богданци, предвидено по медицински показатели за секцио. Снегопочистващата техника, в т. ч. и тежки верижни машини в двете посоки между Силистра и Тутракан, до късно вечерта на 7 февруари не успяха да разбият близо 3-метровите преспи. Към 12-те снегопочистващи машини бе пренасочен и един ротор и две високопроходими военни машини. Паралелно с това, чрез координирани действия с кмета на Тутракан Димитър Стефанов, за да се скъси разстоянието – от Тутракан 3 машини (в едната от която пътува лекар от тутраканската болница) правят пробив в посока - Силистра. В същото време, от село Зафирово бяха изкарани два грейдера и 1-а фадрома, които опитаха да пробият път до село Богданци. Бурният вятър, снегонавяванията и отрицателните температури се оказаха непреодолима пречка за техниката. Срив в мобилната мрежа на М-тел в района, допълнително затрудни комуникацията. Областният управител на Русе пренасочи в 20,30 ч една тежка верижна машина (МТЛБ), която да достигне Тутракан. След авария край русенското село Сливо Поле, малко след 1,00 ч след полунощ, МТЛБ-то достигна до Тутракан. Оттам бе поет и акушер-гинекологът от тутраканската болница д-р Любомир Бойчев, който консултира, до този момент родилката по телефона. Към 3,10 ч само на 2 км от село Търновци верижната машина от Русе аварира. Опитите да се придвижва с повредите са неуспешни и около 3,40 ч само на 5 км от село Богданци, където е 16-годишното момиче, лекарският екип е принуден да спре.
Областният управител мобилизира местни кметства, кооперации, частни земеделци – за да бъде намерено превозно средство за лекарския екип. Около 5,00 ч тази сутрин от кооперацията в село Зафирово са предоставени  два трактора и фадрома. Заедно дваа грейдера на фирмата за пътно поддържане и към 6,30 ч продължават усилията им да направят пробив в преспите и да достигнат до 16-годишната родилка в село Богданци и лекарския екип, спрян от снега в с. Търновци.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камион блъсна възрастна жена

82-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, станало днес около 10:20 часа на кръстовището на бул. „Македония“ и ул. „Плевен“ в Силистра. Това съобщиха от полицията. Докато пресичала пътното платно, тя била ударена от товарен автомобил „Форд“, управляван от 48-годишна жена. Получила е фрактури на подбедрица и глезен...

публикувано на 18.05.21 в 13:38

Близначки с награди

Близначките Мервин и Мелвин Зия Мурад от специалността „Педагогика на обучението по български и английски език“ са тазгодишните носители на наградата за студенти с най-висок успех от „Випуск 2021“ на Филиал Силистра към Русенския университет. Ритуалът по връчването на наградата е част от традиционните Майски празници в Силистра. Отличничките,..

публикувано на 18.05.21 в 10:58

Арест за зверското убийство

В ареста остава 19-годишният младеж от дуловското село Скала, обвинен за грабеж и убийство на 51-годишна жена. Постоянната мярка е постановена от силистренския окръжен съд. На 7 май жертвата е намерена мъртва в дома си в село Скала с 27 прободно-порезни рани. В резултат на проведените действия по разследване е установен 19-годишният извършител на..

публикувано на 11.05.21 в 11:56

Памет за загиналите

Панихида в памет на избитите 23 мъже от тутраканското село Белица бе отслужена днес. Трагичните събития се разиграват преди 82 години по време на румъно-чокойската власт, когато Южна Добруджа все още е в пределите на Румъния. Богослужението беше извършено в църквата "Свети Дух", а пред паметника на загиналите във войните в село Белица бяха..

публикувано на 10.05.21 в 12:30

Жестоко убийство потресе цяло село

Окръжната прокуратура в Силистра задържа за 72 часа мъж, извършил грабеж, придружен с убийство на жена, в дуловското село Скала. Тялото на жертвата е намерено на 7 май в дома й. 51-годишната жена имала общо 27 прободно-порезни рани. При огледа на местопроизшествието е констатирано, че в спалнята на жената има разхвърляни дрехи и вещи, празни дамски..

публикувано на 10.05.21 в 12:17

Без тържества в Силистра

В Силистра няма организирани прояви за 9 май, но гражданите могат да положат венци и цветя пред Мемориалната стена на славата и паметника на Трийсет и първи Силистренски полк (Железния) и други паметни знаци, свързани с Втората световна война, съобщават от общината. На Мемориалната стена на славата са изписани имената на 563-ма войници и офицери...

публикувано на 09.05.21 в 09:45

84-годишен блъсна жена

48-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, станало на 5 май около 10:20 часа в Тутракан. Това съобщават от силистренската полиция днес. Докато пресичала пътното платно в района на парк „Христо Ботев“, тя била ударена от лек автомобил „Рено“, управляван от 84-годишен мъж. Получила е фрактура на подбедрица и е настанена за..

публикувано на 07.05.21 в 10:43