Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родилка остана блокирана, медицинският екип не може да стигне до нея

Тази нощ почти цялата налична техника и усилия в област Силистра бяха съсредоточена в две кризисни точки - при общините Кайнарджа и Главиница. Там родилки на 23 и на 16 години, нуждаещи се от оперативна намеса, се оказаха блокирани от преспите, бурния вятър и ниските температури. Над 13 часа продължава борбата със снежната стихия, за да получат адекватна медицинска помощ.
23-годишна родилка от кайнарджанското село Средище роди успешно след като цяла нощ екипите се бориха да осигурят транспортирането й. Оказа се, че тя не е регистрирана като бременна в нито една здравна служба или заведение. По тази причина едва около 23,00 ч става известна важната информация - че жената е с един липсващ бъбрек и две предишни раждания със секцио. Два високопроходими автомобила и един снегорин осигуриха проход за линейката до спешния център в село Кайнарджа. Областният управител незабавно търси съдействието на началника на АГ-отделението в МБАЛ-Силистра д-р Георги Костов, който изрази опасенията си, че ако жената не бъде оперирана в болница, и родилката и детето са изложени на почти 100-процентов риск от фатален край. През това време на няколко пъти спира токът в община Кайнарджа, в т. ч. и в спешния център. Областният управител съдейства от ВиК да бъде доставен 30-киловолтов генератор, в случай че се наложи незабавна оперативна намеса – на място. Николай Димов е обсъдил възможността с варненския си колега Данчо Симеонов за транспортиране на родилките с хеликоптери от военноморската база във Варна, но тежките метеорологични условия - ураганен вятър и силни снегонавявания, намаляващи видимостта до около 2 метра - не позволиха това да се случи.
Потърсено бе съдействието и на вицепремиера Цветан Цветанов, който е ръководител на Националния щаб за координация при бедствия. Той потвърди опасенията, че в това време хеликоптер не може да достигне до Кайнарджа и Тутракан, за да транспортира родилките до местните болници. След преоценка на риска, областният управител разпореди, тежката верижна машина (МТЛБ) на противопожарната служба да бъде пренасочена от Тутракан към Кайнарджа, за да опита да разбие проход до Богорово и да поеме тамошната родилка.
Паралелно с това, областният управител организира селскостопанска техника да тръгне с линейката от Кайнарджа, за да може в случай, че заседне - да бъде изтеглена от преспите.
Към 23,40 ч в участъка на силистренското село Войново, жената бе прехвърлена във верижната машина, и се насочи към Силистра. При изключително тежките зимни условия, 35 минути след полунощ (на 8 февруари) верижната машина успя да преодолее критичния участък през село Богорово – в посока Силистра. Паралелно с това, областният управител Николай Димов създаде организация - чрез началника на АГ-отделението д-р Георги Костов, незабавно да бъде свикан операционен екип в МБАЛ-Силистра. В 1,20 ч след полунощ, 23-годишната жена от село Средище, успешно бе транспортирана до областната болница. Малко преди 2,00 ч на 8 февруари жената роди момченце – с тегло 2.220 кг и височина - 48 см. И майката и бебето са добре, увери д-р Георги Костов.
МТЛБ-то на силистренската противопожарна служба незабавно бе пренасочено към Тутракан, за да се включи в помощта за другата родилка.
Другата родилка е 16-годишно момиче, от главинишкото село Богданци, предвидено по медицински показатели за секцио. Снегопочистващата техника, в т. ч. и тежки верижни машини в двете посоки между Силистра и Тутракан, до късно вечерта на 7 февруари не успяха да разбият близо 3-метровите преспи. Към 12-те снегопочистващи машини бе пренасочен и един ротор и две високопроходими военни машини. Паралелно с това, чрез координирани действия с кмета на Тутракан Димитър Стефанов, за да се скъси разстоянието – от Тутракан 3 машини (в едната от която пътува лекар от тутраканската болница) правят пробив в посока - Силистра. В същото време, от село Зафирово бяха изкарани два грейдера и 1-а фадрома, които опитаха да пробият път до село Богданци. Бурният вятър, снегонавяванията и отрицателните температури се оказаха непреодолима пречка за техниката. Срив в мобилната мрежа на М-тел в района, допълнително затрудни комуникацията. Областният управител на Русе пренасочи в 20,30 ч една тежка верижна машина (МТЛБ), която да достигне Тутракан. След авария край русенското село Сливо Поле, малко след 1,00 ч след полунощ, МТЛБ-то достигна до Тутракан. Оттам бе поет и акушер-гинекологът от тутраканската болница д-р Любомир Бойчев, който консултира, до този момент родилката по телефона. Към 3,10 ч само на 2 км от село Търновци верижната машина от Русе аварира. Опитите да се придвижва с повредите са неуспешни и около 3,40 ч само на 5 км от село Богданци, където е 16-годишното момиче, лекарският екип е принуден да спре.
Областният управител мобилизира местни кметства, кооперации, частни земеделци – за да бъде намерено превозно средство за лекарския екип. Около 5,00 ч тази сутрин от кооперацията в село Зафирово са предоставени  два трактора и фадрома. Заедно дваа грейдера на фирмата за пътно поддържане и към 6,30 ч продължават усилията им да направят пробив в преспите и да достигнат до 16-годишната родилка в село Богданци и лекарския екип, спрян от снега в с. Търновци.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветна гирлянда по Дунав

Голяма цветна гирлянда пуснаха в Дунав от остров Чайка край Силистра, съобщава БТА. Ритуалът се извършва традиционно в памет на покойни местни моряци и деятели на водните спортове. Инициативата се нарича "Плуване към спомена", а с едноминутно мълчание беше почетена паметта на повече от 140 души. Даден бе и рибен курбан.  Организатори на проявата..

публикувано на 26.08.24 в 13:42

Арестуваха домашен насилник

Досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда е образувано в РУ-Тутракан. Това съобщават от силистренската полиция. На 25 август около 09:45 часа в село Малък Преславец след подаден сигнал полицейски екип е установил 49-годишен, който наранил 29-годишна жена. Преди това двамата живеели на семейни начала. 

публикувано на 26.08.24 в 09:43

Къщичка на доброто

Благотворителна инициатива под наслов „Къщичка на доброто“ ще се проведе в Силистра. Организатори са Общинският съвет по наркотични вещества, Превантивният център по зависимости и  отдел „Образование, култура и спорт“ към общината. Целта на акцията е да подпомогне семейства в неравностойно положение.  От днес до 29 август от 10:00 ч. до 15:00 ч. на..

публикувано на 26.08.24 в 09:18

Храмов празник

С тържествена Света литургия храмовия си празник отбелязва днес, на 25 август, Арменската Апостолическа Църква "Света Богородица" в Силистра. Литургията ще започне в 11:00 часа и ще бъде водена от духовенството на храма.  След празничната служба църковното настоятелство организира курбан за здраве, на който са поканени всички миряни.  Събитието..

публикувано на 25.08.24 в 10:52

Празник на водните лилии

Празник на водните лилии ще се проведе днес в местността „Блато Малък Преславец” край река Дунав.  Това е 15-тото му издание и се организира от кметството и читалището в село Малък Преславец и Община Главиница.  40 състава с около 500 участници от 22 читалища ще представят фолклорна програма на сцената на събитието. Домакините обещават и чудесни..

публикувано на 24.08.24 в 09:04

Момиче пострада тежко при катастрофа

15-годишно момиче е пострадало при пътно произшествие около 22:00 часа снощи по пътя между Тутракан и село Шуменци. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Силистра.  Детето е пътувало в лек автомобил „Ситроен“, шофиран от 58-годишен водач, който изгубил управлението и колата се преобърнала извън пътното платно.  При удара момичето..

публикувано на 23.08.24 в 10:14

Нов метод за заплащане на паркиране

Престоят на общински паркинги в Силистра вече може да се заплаща и мобилно, съобщават от общинската администрация. Въведен е нов метод за заплащане на паркиране чрез ложение URBO Parking. Чрез него граждани и гости на града могат да заплащат онлайн синя зона, да избират период на престой, както и да получат удобства като запомняне на това къде е..

публикувано на 22.08.24 в 14:56