Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първомартенските тържества започнаха още сутринта

Над 350 деца се включиха тази година в конкурса „Пижо и Пенда”, организиран от Обединения детски комплекс в Шумен. Свои мартеници са представили ученици от Шумен, Марково, Каспичан, Хитрино, Велики Преслав и Ясенково. Резултатите ще бъдат отчетени от 11 ч във фоайето на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”. В 16-тото издание на конкурса ще бъдат връчени 32 предметни награди в няколко категории – за най-малка, най-голяма и най-оригинална мартеница, както и за гривна, колие, пано и кукла.
Празник за децата под наслов „Мартенички бели и червени” ще започне от 9,30 ч в шуменското читалище „Напредък”. В читалище „Св. Св. Кирил и Методий” също организират празник по случай Баба Марта. Той ще започне от 12 ч. По-късно, от 13 ч, в читалище „Добри Войников” в Шумен  ще бъде подредена изложба на мартенички, изработени от Детска работилница. От 18,30 ч в читалището ще отбележат Деня на самодееца с концерт с участието на колективите при читалището.
И още една изложба се открива днес в шуменския квартал Дивдядово. Тя е под наслов „Подаръци от Баба Марта” и може да бъде видяна в читалище „Асен Златаров”.
Малчуганите от дома за деца с умствена изостаналост в шуменското село Васил Друмев ще бъдат закичени с мартеници. А от 13 ч колективи при читалище „Д. Люцканов” в селото ще честват Деня на любителското творчество.
Мартеница, изработена от червени и бели балони, ще зарадва търговищенци в Деня на Баба Марта - 1 март. Тя е подарък от фирма „Щурият балон” по случай 20-та годишнина от нейното създаване. Дължината на украшението е 4 метра, ширината – 3 метра. За изработката й ще бъдат използвани над 1 500 балона. Мартеницата ще бъде поставена в 8 ч на сградата на община Търговище.
600 мартеници са изработили жените от пенсионерския клуб в Главиница. Днес те ще ги подарят на децата от ЦДГ, на служителите в общинската администрация и на гражданите.
Жените от Обединения съюз на пенсионерите в Русе още в 8,30 ч закичиха кметския екип, а по-късно пенсионерите ще поздравят служителите в Областната администрация с ръчно изработени мартеници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Последици от пожара край Коньовец

Неожъната нива с овес, на площ от 75 декара, е изгоряла при пожара край шуменското село Коньовец, който тази седмица избухна на територията на Държавното предприятие „Кабиюк“. Огънят бе предизвикан от волтова дъга. Комисия, назначена от изпълнителния директор на предприятието Мартин Маринов, днес е направила оценка на щетите, като..

публикувано на 13.07.24 в 16:20

Затвориха склад за трюфели в Ивански

Комплексна проверка в обект за трюфели извършват служители на Областната дирекция по безопасност на харните в Шумен, на Националната агенция за приходите, на МВР и на ДАНС, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При извършена проверка преди седмица е установена липса на документи за проследимост и..

публикувано на 12.07.24 в 17:44

Награди за шуменските грации

Четири първи и едно второ място за нашите грации от школата „Балет“ с ръководителки Светла Денчева и Юлия Николова в XVIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Това съобщава на страницата си във Фейсбук Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс Шумен. В раздел „Танцово изкуство“ момичетата се..

публикувано на 12.07.24 в 15:22

Грижа за младежи в риск

Още две социални услуги разкри Община Разград, считано от 1 юни. Това са „Преходно жилище“ и „Наблюдавано жилище“. И двете са насочени предимно към млади хора.  Услугата „Преходното жилище“ ще се фокусира върху младежи от 15 до 18 години за осигуряване на 24-часова грижа.  Втората социална услуга „Наблюдавано жилище“ обхваща възрастовата група от 18..

публикувано на 12.07.24 в 13:13

Мъж пострада на пътя

65-годишен е катастрофирал с товарен автомобил около 7:30 часа вчера по пътя между Тутракан и Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Той изгубил управлението, напуснал платното и се ударил в няколко дървета.  Получил е фрактура на ребра и травма на таза.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 12.07.24 в 12:38

Опасност от пожари

С повишаването на дневните температури значително се увеличава рискът от пожари в природата, напомнят от Областната дирекция на МВР в Шумен.  За да не се допускат сериозни инциденти, е забранено изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда.  Всички моторни превозни средства, които влизат в горите..

публикувано на 12.07.24 в 12:29

Гасиха пламнала нива

9 сгради, мандра и овцеферма са спасени при пожар вчера в село Коньовец. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен около 13:00 часа. Съобщено било за пламнала нива с овес. При пристигане на място огнеборците заварили силно развит пожар на голяма площ след силен вятър. Установено било, че пламъците тръгнали, след като клони на дървета при..

публикувано на 12.07.24 в 12:10